Ministrul Sănătăţii a glăsuit către medici

Distribuie articolul:

Pe 3 decembrie anul trecut, după un incident care nu onoreayă breasla cadrelor medicale, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public şi, în consecinţă, el poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

După ce-au aşteptat să vadă ce face şi actualul ministru al Sănătăţii,  zilele trecute, pe Facebook s-a creat un grup de discuţii, intitulat „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”, unde doctorii solicită, între altele, eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente. Spiritele s-au încins, noi întrebări au fost puse pe tapet, uneori şi „mânuşa a fost aruncată” înspre breasla/casta cadrelor medicale care tot ameninţă că vor pleca, în număr mare, peste hotare. Cum era de aşteptat, fiindcă această stare de fapt nici nu avea cum să nu ajungă la cel vizat, în primul rând, ministrul Nicolae Bănicioiu a anunţat că, săptămâna viitoare, se va întâlni cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluţii de majorare a veniturilor medicilor. „Mă voi întâlni săptămâna viitoare cu medici greva 1reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuşi şi cred că am arătat în aceşti ani că îmi respect angajamentele!”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
El şi-a exprimat convingerea că „împreună – toate puterile statului” vor găsi o soluţie pentru medici. „Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcţionari publici, sunt convins că împreună – toate puterile statului – vom găsi o soluţie pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca naţiune”, spune Bănicioiu. El a subliniat că, de când este la Ministerul Sănătăţii, în fiecare zi a „observat, analizat şi dezbătut problema salariilor medicilor şi a personalului medical”. „Am văzut în aceste zile reacţia medicilor şi voi face tot posibilul că meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei, care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienţilor, în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, ştiu câtă muncă şi dăruire trebuie zi de zi, ora de oră, depuse de colegii mei pentru a-şi îndeplini nobila misiune. Ca ministru, am luptat şi am reuşit, cu sprijinul premierului Victor Ponta şi al colegilor mei, să deblocăm posturi, să redeschidem spitale închise de cei care acum vin cu soluţii miraculoase, dar care nu au făcut nimic cât au fost la guvernare. Am reuşit să majorăm veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de făcut. Să nu uităm că Ministerul Sănătăţii a propus modificarea legii Sănătăţii pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcţionar public!”, a mai spus presei, Nicolae Bănicioiu.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *