Ministerul Agriculturii oferă 870 de milioane de lei drept despăgubiri

Distribuie articolul:

Preşedintele executiv al PSD Ialomiţa, deputatul Ștefan Muşoiu, le aduce la cunoştinţă agricultorilor ialomiţeni faptul că va fi lansată o nouă schemă de ajutor de stat pentru compensarea unor pagube suferite în urma secetei din primăvara anului trecut. „1,1 milioane de hectare însămânţate la nivel național, anul trecut, au fost compromise din cauza deficitului de ploi iar unele dintre aceste suprafețe sunt înscrise în circuitul agricol al județului nostru, motiv pentru care retransmit anunțul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind alocarea a aproximativ 870 de milioane de lei pentru despăgubirea a 150.000 de fermieri aflați în pierdere. Aceste sume de bani vor fi oferite pentru culturile timpurii, respectiv pentru porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre, și vin în completarea daunelor, deja achitate încă din 2022 de către minister, pentru recoltele de grâu periclitate”, anunță deputatul social-democrat.

Acesta subliniază că pentru aceste despăgubiri se va aplica principiul echităţii, astfel încât fiecare ajutor financiar să fie pe măsura prejudiciilor. „Celor cu un grad mai mare de calamitare li se vor atribui mai mulţi bani. Ar fi injust ca toţi agricultorii să primească o sumă egală, indiferent de procentul de afectare a culturilor lor. Spre exemplu, în situația unui dezastru agricol de 100%, ajutorul va fi de 1.000 lei/ha. De asemenea, trebuie menționat şi că se acordă aceste fonduri strict pentru holdele care au prezentat un procentaj de distrugere de peste 30%”, a mai afirmat parlamentarul ialomiţean.

PSD susține un pact politic pentru agricultură

Cererea Asociaţiei Forţa Fermierilor privind instituirea unui pact politic pentru agricultură este susținută de către PSD, potrivit declarațiilor date de către președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ștefan Mușoiu. În opinia social democraților, un astfel de acord ar oferi o anumită stabilitate privind proiectele destinate acestui sector, indiferent de schimbările politice care pot avea loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Prin intermediul acestei solicitări venite din partea Asociației Forţa Fermierilor sunt recunoscute, în primul rând, eforturile şi deciziile corecte şi oportune luate, de-a lungul timpului, de către PSD pentru acest domeniu ocupațional principal. Ni se subliniază clar că ramura agrară are nevoie, indiferent de coloratura politică a viitorilor miniştri, de continuitatea implementării strategiilor PSD, care se dovedesc din ce în ce mai necesare. Vă reamintesc că investiţiile în irigaţii, demarate de guvernările social-democrate, au fost sistate când s-a schimbat guvernul şi ministrul Agriculturii, în dauna fermierilor. Din aceste motive, PSD consideră că, în momentul parafării pactului, la masa politicienilor ar trebui să stea şi reprezentanţii fermierilor”, apreciază deputatul PSD. Condiţia principală de care ar trebui să se ţină cont în pact şi pe care preşedintele executiv al PSD Ialomiţa o vede drept indispensabilă ar fi ca orice ministru, care nu realizează ce scrie în programul de guvernare, să-şi dea demisia.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *