Mediul privat a întrecut autorităţile locale la fraudarea fondurilor europene

Distribuie articolul:

Companiile private au întrecut autorităţile locale la fraudarea fondurilor europene, iar cazurile de fraudă s-au triplat în 2012 faţă de 2010, potrivit unei analize a Societăţii Academice din România (SAR), prezentată luni de Răzvan Orăşanu, director de cercetare la SAR. Analiza SAR, pe baza datelor DNA şi DLAF şi a deciziilor definitive de condamnare în dosare având ca obiect utilizarea fondurilor europene, arată că mediul privat (asociaţi, administratori, acţionari, directori, manageri sau angajaţi ai unor companii private) deţine o proporţie de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autorităţile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali şi funcţionari publici) – 26,52%, ONG-uri – 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri – 7,58%.
Topul metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de abuzul în serviciu şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mită şi instigarea la luare de mită, folosirea serviciilor de consultanţă pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metodă numită „şpaga 2.0” de experţii SAR), cheltuirea fondurilor europene în alte scopuri, investiţii cu bani europeni care devin de utilitate personală, oferte tehnice false, decontul banilor pe societăţi fictive, tergiversarea încheierii contractului după atribuire, fuga cu prefinanţarea, spălare de bani.
Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, menţionat în proporţie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultură şi dezvoltare rurală – 17,42%. Pe locul trei se situează două fonduri destinate exclusiv agriculturii, menţionate împreună în deciziile penale – Fondul European de Garantare Agricolă FEGA şi Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regională FEADR – 12,12% din total.
Potrivit AGERPRES, fostul comisar european Leonard Orban a declarat că dezbaterea iniţiată de SAR este utilă şi binevenită, dar trebuie făcută o diferenţiere foarte clară între tentativele de fraudă, fraude şi neregulile care sunt greşeli neintenţionate.
Marea majoritate a cazurilor ţine de nereguli din lipsa de experienţă a beneficiarilor şi autorităţilor”, a spus Orban, care a adăugat că există numeroase adrese prin care autorităţile de management pentru proiectele europene sfătuiau beneficiarii să acţioneze într-o anumită manieră, iar aceasta nu era în concordanţă cu regulile europene.


Distribuie articolul:

One thought on “Mediul privat a întrecut autorităţile locale la fraudarea fondurilor europene

  1. Mediul privat în România îl reprezintă marile concerne internaţionale. Firmele româneşti, nu toate, majoritatea, sunt nişte simulacre de privatizare, având ca scop principal evaziunea şi hoţia de partid şi de stat. Cine apără hoţia şi evaziunea?! Cei care s-au împotrivit noii Legi a Insolvenţei, pe motiv că, vezi Doamne, ar lovi în mediul privat. Eu aş lovi
    acest mediu privat, … de libertate. Vom afla vreodată cât s-a furat în ţara asta, de la „revoluţie” încoa’, şi cine a beneficiat de aceste crime economico-sociale?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *