Marian Pavel – despre parlamentare: „Reprezentativitatea este ciudat împărţită”

Distribuie articolul:

Duminică, 6 decembrie 2020, aici, în Ialomiţa, s-a petrecut o „minune” electorală. Nu ne grăbim să spunem că „minunea” poleită cu AUR va ţine doar trei zile, deoarece vrei-nu vrei, această întâmplare va ţine 4 ani, măcar din punct de vedere al funcţiilor ocupate, al banilor cheltuiţi pentru (in)activitatea celor  trimişi în Parlament, pe motiv de răzbunare. Căci, despre o răzbunare a fost vorba, nu despre cine ştie ce merite politico-administrativ-intelectuale.

Ca mai toţi românii, ialomiţenii au dat un vot de blam partidelor succedate la Putere. Şi-aşa cum se întâmplă întotdeauna, cel care ţipă mai tare, care face scandal, acaparează toată atenţia. Pentru cei interesaţi de parcursul partidelor, Istoria politicii recente a reţinut formaţiunea politică denumită PPDD. Dispărut „în ceaţa” proverbială din care a apărut, micul partid cu gura mare a creat, din păcate, un precedent. Aşa a apărut formaţiunea AUR! Nu discutăm, azi, mai mult despre aceşti „profitori” de pe urma emoţiilor cetăţenilor care, totuşi, s-au mai prezentat la vot! Nu de alta, dar dacă în campania electorală, reprezentaţii A.U.R au crezut că e datoria noastră să-i tragem de mânecă întru popularizarea acţiunilor, ce rost ar mai avea acum să le facem publicitate, fie ea şi negativă, nu? Îi lăsăm, aşadar, să (în)făptuiască dezideratele cu care „au aburit” poporul, şi-apoi, deoarece de-acum îi şi plătim cu salarii „nesimţite” , îi vom lua la întrebări. Până atunci, să vă spunem că, imediat ce am aflat că preşedintele PSD Ialomiţa, domnul Marian Pavel, a transmis ialomiţenilor : Vă mulțumesc pentru votul vostru, pentru că ați reconfirmat că Partidul Social Democrat rămâne principala forță politică din județul Ialomița, mărindu-și diferența cu 20% față de următorul partid clasat, PNL, ştiind că timp de 30 de ani, între Organizaţiile din Ialomiţa, PSD a dat cei mai mulţi parlamentari, iar Pavel este unul dintre cei mai longevivi, l-am întrebat cum comentează faptul că A.U.R a reuşit să trimită trei parlamentari (chiar doi senatori), iar PSD Ialomiţa nu are decât doi reprezentanţi, doi deputaţi, pe Ştefan Muşoiu şi Raluca Dumitrescu?

…Să vă explic. În funcţie de numărul de voturi şi de procentajul pe care l-ai făcut, intri în Parlament, exact cu numărul de parlamentari care reies din aceste voturi. Numai că, se întâmplă ca reprezentativitatea la nivel de judeţ să fie foarte ciudat împărţită. Gândiţi-vă că la Ialomiţa, într-adevăr PSD a făcut 40% şi n-a luat senator, iar A.U.R cu 12% a luat 2 senatori şi un deputat! Dar, la Braşov, unde PSD a făcut 18% , şi-aveai nevoie de 25% ca să obţii un mandat de senator, a luat 2 senatori, nu 1. Formula este în felul următor. În momentul actual, pentru 1 deputat îţi trebuie 25% din total voturi valabil exprimate, pentru a intra în Parlament. Pentru 1 senator ai nevoie de 50% din voturi. În momentul în care nu ai făcut cele 50% din voturi, pentru senator, numărul de voturi se duc în „coşul” naţional. Deci, din toate judeţele se duc un anumit număr de voturi. După aceea, se calculează din numărul de voturi valabil-exprimate, se împarte la 136, la numărul de senatori, şi se dă o medie de numărul de voturi de care ai nevoie ca să ai un senator. Şi din toate „resturile” care le-a adunat PSD, din ţară, revine un număr de senatori la redistribuire. Să zicem 20…! Şi-atunci, începe soft-ul să dea de la partide, mandate. Şi le dă în funcţie de numărul de voturi, nu în funcţie de procente. Şi-atunci, judeţul Ialomiţa, intră într-o competiţie cu judeţele mari. Având şi o prezenţă la vot foarte proastă, acum! (…) Şi-am intrat, deci, într-o competiţie cu judeţele mari, unde 6% a însemnat mai mult decât 40% al nostru! (…) Dar, în momentul ăla, PSD s-a îndestulat şi a luat toate mandatele la redistribuire. A urmat PNL care s-a îndestulat şi el, la nivel de ţară, n-a mai putut să ia la Ialomiţa. A urmat USR. Şi el, la fel, s-a îndestulat din numărul de mandate de la redistribuirea pe ţară. Şi de aceea a apărut această anomalie. Având un scor mare la noi, în Ialomiţa, pe un judeţ mic, formaţiunea politică A.U.R a luat două mandate de senator şi unul de deputat. (…) Din punctul meu de vedere, întotdeauna electoratul are dreptate. I-au votat, şi i-au votat masiv! Nu i-a văzut nimeni până acum. Ce-o să facă ei, ca şi parlamentari, o să vedem după. Parlamentarii de Ialomiţa, c-au fost doi, că puteau fi trei, au avut multe discuţii, în această perioadă, privind unele iniţiative legislative pe care ar putea să le facă, le vor face. Şi vor negocia! Pentru noi ar fi fost foarte bine dacă am fi reuşit să luăm şi senator, pentru că discutăm de mandate, în vederea susţinerii unui Guvern! Un Guvern care ar trebui să se formeze în jurul PSD. Din ce văd eu, nu se va întâmpla lucrul ăsta! Cel mai probabil, cei doi parlamentari din Ialomiţa, ai PSD, vor face Opoziţie. Nu ştiu ce vor face cei 3 de la A.U.R. Probabil că tot opoziţie, nu ştiu…a declarat Marian Pavel pentru ziarul Ştirea.                    

 


Distribuie articolul:

One thought on “Marian Pavel – despre parlamentare: „Reprezentativitatea este ciudat împărţită”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *