Directoarea Spitalului (NU) şi-a dat demisia?!

Distribuie articolul:

SPITAL* Anul 2015. Anul în care speram ca lucrurile să meargă din modul greşit şi haotic, cum merg de câţiva ani încoace, în anul revenirii la normal al lucrurilor. Din păcate însă, după fiecare Revelion, tot asta am sperat, că lucrurile se vor îndrepta şi vor merge în direcţia bună. Fals însă!
Subiectul tratat astăzi este haosul din sistemul sanitar ialomiţean. Un sistem bine plătit, din păcate, bine decontat, la fel de bine şi «şpăguit», dacă ne gândim şi la preţul pus pe sănătatea noastră. Mai concret, doamnelor şi domnilor, care citiţi acest articol, de «atenţiile» pe care le acordăm, mai mult sau mai puţin, medicilor pentru ca «treaba să iasă bine». Cât de bine suntem trataţi în spitalele ialomiţene, numai noi ştim. Dar pentru serviciile oferite oricărui pacient care calcă pragul spitalului, se decontează sume cu multe zerouri în coadă. Sume pentru care ar trebui să intrăm bolnavi şi să ieşim perfect sănătoşi din vestitele spitale ialomiţene.

Descentralizat, dar cu aceleaşi condiţii de tratament.
DSCN8567Odată intrat în clădirea spitalului din reşedinţa de judeţ, te loveşte, cu tărie, un miros greu. În urmă cu câţiva ani, Ministerul Sănătăţii decidea, printre altele, descentralizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia şi trecerea lui, politică, sub tutela Consiliului Judeţean Ialomiţa. Într-un cuvânt, Mafia CJI prelua Mafia SJU Ialomiţa şi administrarea, implicită, a căldărilor de bani atribuiţi spitalului lună de lună. Bani care, având scopul strict de tratare a contribuabililor ialomiţeni în condiţii umane, au ajuns pe «mâinile pătate» ale cui nu trebuie. Şi ne mai întrebăm oare…merită oare sistemul banii pe care îi încasează lunar din bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Ialomiţa? În principiu, medicii da. Pentru că, în condiţii deloc prielnice, îşi fac treaba. Dar, ca şi mod de administrare corectă, conducerea spitalului, dar şi părintele spiritual şi politic, CJI, nu. Cine ne face să spunem lucrurile acestea? În primul rând procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cei care au descoperit un haos total în cheltuirea banilor publici, anchetând, în momentul de faţă, fostele conduceri ale SJU, (aici amintim de DSCN7344medical Vasile Olaru, economistul Adrian Berbece, etc.) dar şi încă preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, profesorul Silvian Ciupercă, proaspăt ieşit dintr-un arest rece al Poliţiei Capitalei, intrat, printre altele şi pentru niscaiva nereguli comise în administrarea SJU Ialomiţa. Şi cel de-al doilea factor, pe care îl luăm în considerare îl amintim, cu scuzele de rigoare că nu l-am pus pe primul plan, este pacientul trecut prin spital, nemulţumit de serviciile oferite. Servicii pentru care plăteşte bani, pentru care oferă vestitele «atenţii» şi îndreptat, din nevoie către alte unităţi spitaliceşti în care actul medical se desfăşoară fără cusur.

Să vorbim pe cifre, totuşi…
Din datele oferite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa, aflăm că, în decursul anului 2015, la o medie de 1700 persoane internate şi tratate, Spitalul Judeţean, a decontat aproximativ 3,1 milioane de lei lunar, mai pe înţeles, 31 miliarde lei vechi, sau pentru cine calculează în valută, aproximativ 700.000 euro. WOW! La suma respectivă, mai adăugăm alţi 250.000 lei lunar, decontaţi de SJU pentru internările de zi. Şi ne mai întrebam oare, de ce atât de mult a insistat CJI pentru ca spitalul să fie preluat şi banii dijmuiţi după bunul plac al încă preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa. Pentru că, raportat la un an de existenţă, în conturile spitalului ajung peste 8 milioane de euro numai buni de mătrăşit. Sau trimişi pe «apa sâmbetei»!

Ultima bombă: Demisie suspectă!
Instalată abia de câteva luni, după un examen luat, pe bune, medicul spital slobozianeurolog Violeta Şapira şi-a înaintat demisia către conducerea CJI, asigurată interimar, de Ştefan Muşoiu. Demisie care va intra în vigoare de la data de 31 iulie a.c. Nu am putut afla motivul pentru care proaspătul manager instalat dar şi demisionar, a luat această decizie, întrucât, la finele săptămânii trecute, i-am cerut un punct de vedere cu privire la activitatea managerială depusă în cadrul spitalului. Cu părere de rău, am fost pasaţi pentru o nouă întâlnire. Întâlnire care însă, dă naştere la discuţii. Şi luăm în calcul următoarele supoziţii:
– Medicul Şapira a descoperit nereguli în care nu vrea să fie părtaşă, după atâta amar de anchete ale procurorilor
– Conducerea CJI i-a impus anumite ordine mai mult sau mai puţin legale pe care domnia sa nu vrea sau nu poate a le înfăptui, creând o ruptură între politicul venit din partea CJI şi manageriatul spitalului
– Nu poate face faţă psihic funcţiei pe care a câştigat-o prin concurs şi preferă a-şi continua activitatea de medic.
Ca o completare, dorim cu ardoare a afla motivul pentru care încă managerul a renunţat la funcţia de conducere şi, dacă vom avea noutăţi şi un punct de vedere, vom reveni cu toate acestea în numărul viitor al ziarului Ştirea.
P.S. Sper, cu toată tăria mea, să nu am nevoie de serviciile medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Dar totuşi, la nevoie, voi apela cu o oarecare încredere. Le doresc putere de muncă şi afirmare medicilor dedicaţi meseriei şi atenţionez pe cei obişnuiţi cu «atenţii» să spună STOP acestora şi să nu uite, că, lunar, din activitatea depusă , primesc salarii. Salarii care provin din banii celor trataţi! Sănătate!
Vlad Curte Frăţilă


Distribuie articolul:

3 thoughts on “Directoarea Spitalului (NU) şi-a dat demisia?!

  1. Foarte tare ! Pe „bune” ! Atunci poate o mai intrebati cate ceva, asa, ca sa ne aflam in treaba ! De exemplu, cum explica „actiunea” Spitalului Judetean Slobozia de a o actiona in instanta ? Nr. procesului este 16633/212/2015 ! Sau de ce au fost deschise procese la mai mult de 100 persoane, angajati sau fosti angajati ? Sa nu mai vorbim ca printre cei „in culpa” se afla medici cu greutate in spital precum dr. Malincenco, dr. Baciu, dr. Cornateanu, dr. Nisipeanu… asta mai este „pe bune” ?

    1. ‘nţ, ‘nţ, ‘nţ. Eşti tare, dom’le! Numărul ăla e de vreun dosar, căci nu poate fi vorba de numărul unui proces. Dintotdeauna mi-au plăcut oamenii cu exprimare clară, nu ca asta:”Atunci poate O MAI ÎNTREBAŢI ceva, aşa, ca SĂ NE AFLĂM …” Nu ştiu cine scrie aşa, ca să se afle-n treabă.

  2. nu s-a dat demisia . plange se vaita ….. nu o ajutati cumva ? saraca e presiune multa acolo…. vrea legalitate cu procese si cu juristul zamfir… cum o fi sa primesti bobarnace in cap ? lasa ca poate o sa simta si ea pe propia piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *