Jandarmeria Ialomiţa – bine plătită, dar prost văzută

Distribuie articolul:

E scandal, seară de seară, pe scara blocului, în faţa blocului, pe străzi? Se vând şi se consumă băuturi alcoolice şi chiar droguri unde cu gândul nu gândeşti? Te agasează, pe stradă, în magazine şi în alte multe localuri de alimentaţie publică, cerşetorii beţi, jegoşi şi plini de boli, care-s „escortaţi” din umbră de către nişte „băieţi de băieţi” care trăiesc de pe urma exploatării celor slabi şi săraci, mai ales cu duhul? Nu mai poţi trece pe lângă o platformă de gunoi fără să simţi tigani pubele 1în nări mirosuri pestilenţiale degajate ca urmare a faptului că ţiganii răscolesc, în mod repetat, prin tomberoane, nu în căutarea unui codru de pâine, ci în căutare de resturi menajere pe care să le dea la porcii de-i cresc prin curţile lor? Te-ai săturat să-i vezi pe „jmecherii” deţinători de maşini înregistrate în Bulgaria, cum „fac legea” în trafic, prin asta înţelegând disconfortul pricinuit nu (numai) de muzica bubuind în boxe, ci mai ales de nerespectarea celor mai elementare reguli de circulaţie? Nu mai ai unde să-ţi laşi niţel maşina în parcările publice binecunoscute, din cauză că aceste parcări au devenit „loc de pelerinaj” al cumpărătorilor/vânzătorilor de autoturisme, chiar din cauza (sau datorită!?) nebăgării de seamă a poliţiştilor şi/sau a jandarmilor? Vă întrebaţi ce face Poliţia Locală şi, nu în ultimul rând, Jandarmeria? Vă întrebaţi de ce le plătim salariile, uniforma, încălţămintea şi, nu în ultimul rând mâncarea la popotă sau unde-or mai mânca, poliţiştii (ne)având „cazarmament”, tot aşa cum are Jandarmeria? De ani de zile, de când s-a înfiinţat Jandarmeria, în Ialomiţa au fost puţine „aglomerările” la care să fi fost nevoie să participe jandarmii spre a dispersa mulţimea posibil-dezlănţuită şi, prin urmare, cu potenţial distrugător asupra bunurilor publice. Cu ani în urmă, pe când salariaţii Amonil sau ai Filaturii mai intrau în greve şi mai veneau în faţa Prefecturii şi a Primăriei, mai erau chemaţi şi jandarmii. După ce nici aceştia n-au mai reprezentat un real pericol, prezenţa jandarmilor s-a estompat până ce nu s-a mai văzut decât acolo unde zic oamenii că-i mai văd: pe stadion.

Salarii, popota, ţinuta, etc

În ochii cetăţenilor intervievaţi de noi, jandarmii din Slobozia, Ialomiţa, nici „nu fac altceva decât stă pe lângă garduri, ca nu cumva să se ia la bătaie ăia din tribune, la meciuri”...Văzându-i şi auzindu-i atât de nemulţumiţi, pe din ce în ce mai mulţi cetăţeni, am fost curioasă să aflu cât ne costă, an de an, activitatea Jandarmeriei Ialomiţa? Şi-am aflat că anul trecut, Bugetul Jandarmeriei Ialomiţa a fost în sumă de fix 19.001.000 lei, adică 190 de MILIARDE de lei vechi. Din acest purcoi de bani publici, fix 15.025.000 lei, adică peste 150 de MILIARDE de lei vechi, intră în buzunarele jandarmilor, sub formă de salarii şi, probabil, alte sporuri, indemnizaţii, prime. Aşa după cum bine ştiţi, uniformele şi bocancii se suportă din alţi bani alocaţi instituţiei, şi nu din salariile fiecăruia dintre jandarmi. Conform răspunsului oferit sub semnătura domnului Lt. col JandarmeriaAlexandru Constantinescu, cel care este mâna dreaptă a şefului Jandarmeriei, colonelul Nicolae Parepa, în anul 2014, Jandarmeria Ialomiţa a cheltuit fix 997.284 lei, adică aproape 10 MILIARDE de lei vechi pentru echipamentul personalului unităţii. Şi dacă aveţi impresia că nu în fiecare an li se cumpără echipament, aflaţi că şi în anul 2013 s-au cheltuit bani, suma fiind chiar cu 50% mai mare, respectiv 1.485.667 lei, adică aproape 15 MILIARDE de lei vechi. Pe deasupra, mulţi bani s-au cheltuit şi pentru popotă, adică mâncarea ce le este servită zilnic angajaţilor. Care, angajaţi, sunt mulţi. Mai exact 415 salariaţi. Dar, cică, banii pentru „hrănirea personalului unităţii se realizează din fonduri proprii, prin constituirea unui fond de rulment din banii abonaţilor”. Inutil să vă mai spun că, dacă m-aş apuca să disec această frază şi aş cere oarece răspunsuri la întrebări cârcotaşe, mai mult ca sigur s-ar ajunge la alte „alea, alea”. Anticipând că şi conducătorul Jandarmeriei, la fel ca şi conducătorul Poliţiei Locale se va simţi îndreptăţit să emită şi transmită un punct de vedere vizând (in)activitatea şi „realizările măreţe” ale subalternilor săi, zic şi domnului Parepa să nu se apuce să înşire cifre. Nu de alta, dar realitatea l-ar putea contrazice. Ca să nu mai zic de cetăţenii realmente nemulţumiţi şi, mai ales, uimiţi de cât de mari şi cheltuitoare sunt efectivele care, chipurile, acţionează ca să „păstreze ordinea şi liniştea publică”, bla, bla, bla!
IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

10 thoughts on “Jandarmeria Ialomiţa – bine plătită, dar prost văzută

 1. Dragă Ionica, ai uitat să întrebi care este şpaga pentru a deveni jandarm sau poliţist de proximitate, local adică. Crezi că o poţi afla? Dacă da, fă-o publică, poate se mai potolesc mafioţii ăştia plini de ifose, d’alde Parepa şi Abaza.

  1. Sorine, polițistul de proximitate nu este, sub nici o forma, polițistul local, cel la care faci tu referire, ma auzi?! sub nici o forma! Si ai avut neplăcuta surpriza ca la angajarea in domeniu, sa ti se ceara, intr-o forma sau alta, mita, spaga, sau cum vrei tu sa-i spui? sau nu ai luat testarea psihologica? iti mai amintești?
   Daca aveai date concrete, sunt ferm convins ca le publicai! nu? Demonstrează calitatea de mafioți a domnilor la care faci referire, altfel, vorbe, pot spune si eu ca, maine iti voi suna la ușă la 06.00, dimineața!:) Ma crezi??

 2. Draga Ionica , faptul ca „ați intervievat „câțiva cetățeni pe strada, va determina sa afirmați ca jandarmeria este ” prost văzuta”, …este suficient?!! sau ați comandat sondaje de opinie??. In articol lăsați sa se înțeleagă ca vorbiți în numele celor multi..( plătim salariile, îmbrăcam)… sau este pur și simplu părerea autorului? Sunteți obiectiva? sunteți experta si in ordine publica? asta-i jurnalism?!!! sau bârfa ca la aprozar?!!

  1. Domnule ovidiu, în articol SUNT DESTULE INFORMAŢII clare şi având ca sursă chiar răspunsul oficial al conducătorului unităţii. Dar, de! Alea n-au contat în ochii dvs, ci doar atitudinea mea care , da , îşi are seva în ceea ce îmi spun oamenii c-ar fi bine să-i transmit directorului x,y,z…Faptul că vă adresaţi astfel, denotă cât se poate mai bine că vă place când jurnaliştii scriu despre alţii. Ba chiar văd că îmi şi indicaţi de cine altcineva să scriu. Ştiţi, e o vorbă: ” Când îi dai, îi fată vaca, şi când îi ceri, îi moare viţelul”. Aşa că DE-AIA nu mai bag în seamă atitudinea dvs.! Şi nici nu mă supăr dacă şi dvs procedaţi la fel. Dar, vă rog frumos (deocamdată!) să nu veniţi să-mi spuneţi mie cum să-mi fac meseria!

 3. Jandarmeria Romana se afla pe locul II in ceea ce priveste increderea populatiei in institutiile executive ale statului, dupa Armata.

  Astfel, Jandarmeria este creditata de populatie cu 62,5% „multa si foarte multa incredere”. Procentajul de incredere acordat institutiei Jandarmeriei este in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand era 57,6 %.

  Primul loc revine Armatei cu 75%, iar pe locul trei, in increderea romanilor se afla DNA, cu 58,9%.

  In privinta increderii romanilor in institutiile sociale, pe primul loc se claseaza Biserica, cu un procent de 64%, urmata de universitati, cu 41,4% si ANI cu 42,2%.

  Sondajul a fost realizat de catre INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 05 – 10 februarie 2015.

 4. Apropo, unitatea militara de la gara, ce buget are? si …este adevarat ca nu au scos tancurile pe strada, cam de muult timp!! ce ziceți…un articol ceva?!! aaaa nu-i nici o problema dacă inventați acolo ceva!! circ sa fie! sau ăștia nu v-au” călcat pe bătături”?

  Aștept sa vad dacă comentariile mai putin favorabile sau ironice le publicați!

 5. Draga Ionica, nici mie nu-mi place acest „dialog al surzilor”, nu-mi place ca scrieți despre alții!!, ca doar nu v-ați născut sa judecați pe alți!!, si cred ca nu dețineți adevarul absolut! si dacă citeați cu un pic de atenție, înțelegeați ca e un text ironic! De ce ironic? Pentru ca faceți un” talmes-balmes” din atribuțiile si drepturile, unor instituții din sistemul asta de ordine publica, dar ce contează?!, articol sa fie! V-ati gândit ce se întâmpla dacă aveați redactor?!!! Eu unul nu v-as publica!! (dacă aveți permis de conducere!? atunci știți sigur cine are dreptul sa va oprească in trafic, indiferent unde e înmatriculata mașina!) Si nu-mi permit sa va dau sfaturi! doamne ferește! pentru ca nu știu „jurnalism”. Dar nici dumneavoastră! Părerea mea! Am dreptul la o opinie! nu? Daca partenera de viata imi cumpăra avion, asta ma califica automat…pilot?!? Apropo, de ce credeți ca persoanele, care, cu complicitatea dumneavoastră (doar moderați comentariile, nu?) sunt jignite, sunt „obligate” sa va dea un punct de vedere oficial!?? Cine sunteți? Ce reprezentați? De unde va luați puterea asta? Ca as putea scrie, publica, si eu un blog, ceva, si i-as „trage de urechi” pe diverși!! Sa știți ca nu trebuie neapărat sa-mi răspundeți, ignorați-ma! sunt întrebări retorice !

 6. Nuuu…Jandarmeria își face treaba. Bine… mai pierde din credibilitate când face exces de putere apărând câte-un regim nepopular, generând scene sângeroase…sau când produce mai multă dezordine decât suporterii fanatici. Dar asta e misiunea lor…să apere liniștea , iar dacă doi-trei jandarmi stau lângă gard, la fotbal,sau pe stradă …e un factor descurajant pt cei puși pe harță sau pe alte fapte antisociale. Io pot să constat că n-am mai văzut prin presă știri negative cu jandarmi….că n-au mai făcut frății cu hoții, că nu și-au mai bătut și gonit nevestele….că nu și-au mai luat viața prostiți de păcănele:))Nu știu dacă bugetul îi îndestulător….dar știu sigur că-s militari , sunt la ordin…și cred că merită fiecare bănuț primit. Nu știu ce s=a întâmplat în ultimii ani, dar io cred că și Poliția Comunitară arată mai bine….iar Poliția Națională, aia cu ordinea publică, la fel. Doar SRI , DNA..și polițiția antifraudă sunt dubioase….că vedem că s=a furat cu nesimțire …iar cu zece dosare scoase de la naftalină, nu-i putem face eroi ai nației:)) Dar chiar așa, oare ce-or fi făcut ăștia de la SRI, de am avut noi în Ialomița doi procurori șefi duși la pușcărie într-un târziu??))))))))))))))De cinstitul de Ciupercă sau bisericosul de Ceteraș..nu mai întreb, că doar Știrea a avut mereu dubii:))

 7. Dacă vă concentraţi asupra lucrurilor dorite şi ţineţi gândurile departe de ceea ce vă provoacă teamă, scopurile voastre, oricare ar fi ele, se vor materializa în cele din urmă şi vor deveni realitate. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: razvan.lead_2011@yahoo.com

 8. Ce ordine as face eu cu politia locala jandarmerie si politie nu stiu cum se mai numeste Stiu ca sint de trei feluri si nu isi face datoria Orasul e plin de gunoaie de tot felul(pungi sticle de plastic rahati de ciini de toate) Stiti ce trebuie –facut curatenie de politie daca nu isi face treaba adica sai amendeze la greu pe cei ce face mizerie sa faca ei curatenie dupa ei Garantez ca daca sar proceda asa vom avea cel mai curat oras din tara Iar firma de curatenie cea mult laudata ca face curatenie cred casi plateste laudatori EI se faca ca aduna gunoiul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *