Inutil să vă mai spunem că astfel de comunicate ajung în mentalul colectiv, drept „raportări măreţe” menite mai mult a zgândări atitudinea civică, şi nu într-un sens pozitiv. Căci, câtă vreme comunicarea nu se face şi prin întermediul conferinţelor de presă desfăşurate, dacă nu lunar, măcar trimestrial, a veni la sfârşitul anului să ni se livreze „vrac”, otova, acţiunile, pare o sfidare la adresa, nu numai a jurnaliştilor „cârcotaşi”, ci şi a Legii privind Transparenţa decizională. Cum bugetul pe 2021 NU figurează pe site-ul IJJ Ialomiţa, băgăm în seamă Bugetul pentru anul 2020, şi tragem concluzia că cele peste 360 de MILIARDE lei vechi (cel de-acum 2 ani, reţineţi!), nu reprezintă o sumă care să nu ne determine să emitemi pretenţii, în ceea ce priveşte activitatea jandarmilor…!
Câţi jandarmi „operativi” sunt în Organigramă, şi câţi stau prin Birouri, dar şi care le sunt salariile, şi unora, şi altora, câţi, şi la ce vârstă s-au pensionat, ce anume achiziţii s-au efectuat de către Inspectorat, ce sancţiuni au primit jandarmii care nu şi-au respectat sarcinile de serviciu, şi-alte asemenea întrebări, iată doar câteva dintre subiectele de interes pentru cititorii ziarului Ştirea. În schimb, ce am primit? Doar…
Cifre, statistici…
Potrivit unui Comunicat de presă remis ziarului Ştirea, în data de 13 ianuarie 2022 s-a desfășurat şedinţa de evaluare a activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, în anul 2021.
Activitatea s-a desfăşurat în cadru restrâns, cu respectarea normelor sanitare, în sistem videoconferință cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în sala de ședințe a unității participând, alături de comandantul Inspectoratului, domnul Marin Constantin – prefectul județului Ialomița, domnul Babagianu Gheorghe – subprefectul județului Ialomița, și șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Ialomița.
„În anul care s-a încheiat, pentru asigurarea și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, structurile operative ale Jandarmeriei Ialomiţa au executat 10.223 de misiuni specifice, atât independent cât şi în cooperare cu alte instituţii. Pe timpul misiunilor au fost constatate 286 de infracțiuni şi au aplicate aproximativ 5.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.032.500 lei, dintre care 795 au fost avertismente scrise. Au fost puse în executare 426 de mandate de aducere, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare, iar prin sistemul național de urgență „112” sau telefonic, la dispeceratul inspectoratului, jandarmii ialomițeni au intervenit în peste 700 de cazuri cărora s-au dat curs în mod operativ. Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost desfăşurate 30 acţiuni preventiv-educative care au avut ca scop respectarea ordinii și siguranței publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și informarea populației, în special a tinerilor, cu privire la consecințele manifestărilor violente sau antisociale.
În ceea ce privește paza și protecția instituţională, supravegherea şi ordinea publică în zona obiectivelor din competenţă, s-a asigurat paza unui număr de 18 obiective, precum și paza, supravegherea şi intervenţia a 267 de kilometri de conducte magistrale de transport produse petroliere, echipamentele și instalațiile aferente acestora.
Acestea sunt doar câteva dintre datele pe care inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomița, domnul colonel Dobre Costel-Marius, le-a prezentat joi, 13 ianuarie 2022, în cadrul activităţii de evaluare a inspectoratului pe anul 2021.
În încheiere, reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a făcut aprecieri pozitive faţă de activitatea desfăşurată în anul 2021 şi a prezentat cele mai importante direcţii de acţiune ale Jandarmeriei Române pentru anul 2022”
Felicitări, sunteți singura publicație care are „tupeul” de a nu scrie laudativ despre „mărețele fapte de arme” ale jandarmilor ialomițeni.
În mod normal, ar trebui să prezentăm și acțiunile abuzive ale acestora, din ce în ce mai numeroase, despre implicarea acestora în acte de corupție și, mai ales, despre existența unor dosare penale în care este implicat chiar actualul comandant al IJJ Ialomița, urmare a încercării de mușamalizare a abuzurilor unor subordonați, dar și a minciunilor promovate în relaționarea cu societatea civilă.
Și cu toate că actuala conducere a IGJR a fost informată despre acuzele care planau asupra candidatului, la acea vreme, la șefia IJJ Ialomița, în loc să temporizeze concursul respectiv, până la clarificarea lucrurilor, au preferat să meargă pe varianta cu posibile implicații penale.
Există surse, din interiorul instituției, care confirmă faptul că, în perioada următoare, vor apare și alte implicări ilegale ale comandantului IJJ Ialomița în favorizarea unor oameni de afaceri locali.
Vă recomand să solicitați poziția oficială a IJJ Ialomița despre existența unui dosar penal la adresa actualului comandant și în funcție de reacția oficială, putem reveni cu amănunte suplimentare!
Pentru a exemplifica, precizăm faptul că actualul comandant al jandarmilor ialomițeni, la solicitarea legală a unui contribuabil, a refuzat să precizeze cadrul legal care justifica acțiunea abuzivă a unor subordonați, dar a mințit și în ceea ce privește documentele solicitate.
Astfel, ofițerul în cauză a răspuns solicitantului că procesele-verbale solicitate au fost întocmite în exemplar unic de către agenții constatatori ai IJJ Ialomița, ulterior fiind înaintate către un beneficiar.
Din verificările făcute ulterior de solicitant, inclusiv la nivelul unor organe judiciare, a reieșit că documentele întocmite de cadre militare și care privesc aspecte ce țin de activitatea și misiunile realizate de aceștia nu se întocmesc niciodată în exemplar unic sau dacă, pe cale de excepție se aplică această variantă, documentele originale se xerocopiază.
În acest context, rezultă fără dubiu că actualul comandant al IJJ Ialomița a mințit, în mod intenționat, pentru a ascunde anumite neregularități survenite în întocmirea respectivelor documente, cât și cu privire la competența de acțiune jandarmilor din subordine;