ITM vă avertizează în privinţa exploatării prin munca într-o ţară străină

Distribuie articolul:

În scopul evitării exploatării cetăţenilor români care doresc să muncească în Norvegia transmitem următoarele informaţii în vederea conştietizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înşelătoriilor şi exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei şi nu numai :

Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi , care , la adăpostul firmelor pe care le conduc, le – au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari , la diferite instituţii de credit din Norvegia , în nume si pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite.În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul emigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constutirea de firme în numele victimei.” Facilitatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „ împrumută „ alte sume considerabile fără ştiinţa , dar cu documentele păgubitului.

Ca o atenţionare lansată de Inspecția Muncii persoanelor care vor să lucreze în străinătate, le precizăm că necunoaşterea unor informaţii minimale cu privire la condiţiile în care îşi pot găsi în mod legal de lucru în străinatate poate conduce la cazuri de înşelăciune. Pentru evitarea acestor situaţii şi pentru o informare corectă asupra drepturilor, obligaţiilor şi riscurile la care se expun cetăţenii români în procesul de căutare a unui loc de muncă în străinătate, se pot  utiliza :

lista agenţilor de ocupare a forţei de muncă înregistraţi la inspectoratul teritorial de muncă în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea agentul  (www.itmialomita.ro);

Ghidul lucrătorului român în statele membre UE , unde se regăsesc informaţii privind piaţa muncii şi informaţii privind adaptarea şi integrarea în ţara gazdă- secţiunea GHIDURI (www. inspectiamuncii.ro );

Informaţii despre intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinatate- secţiunea NOUTĂŢI “ avertisment privind munca în străinatate prin intermediul agenţiilor de plasare forţă de muncă” (www. inspectiamuncii.ro)

 

 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *