ITM intensifică acţiunile de control

Distribuie articolul:

STIRE ITMÎn perioadele 01.05.2014 – 30.06.2014 şi 01.10.2014 – 28.11.2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa va desfăşura Campania Naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Dintr-un comunicat de presă remis redacţiei ziarului Ştirea, de către doamna Aurelia State – şef Serviciu în cadrul ITM Ialomiţa am înţeles că Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa a desfăşurat în perioada ianuarie – 16 mai 2014 acţiuni de control in domeniul relaţiilor de muncă în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.270.900 lei. Activitatea de identificare şi combatere a cazurilor de muncă fără forme legale de angajare s-a realizat prin controale inopinate la toate tipurile de angajatori, atât în timpul controalelor planificate cât şi în cadrul Campaniilor Naţionale organizate de Inspecţia Muncii. Persoanele implicate într-o asemenea activitate ilegală sunt total neasigurate şi neprotejate de eventuale riscuri, suferind serioase dezavantaje economice şi sociale. Inexistenţa contractelor individuale de muncă împiedica statul în exercitarea prerogativelor sale fiscale. Au fost efectuate 1.082 controale fiind depistaţi 61 angajatori ce foloseau 215 de persoane fără forme legale de angajare si s-au aplicat amenzi pentru muncă la negru de 990.000 lei . Pentru doi angajatori care au primit la munca 116 persoane fără încheierea unor contracte individuale de munca in forma scrisa, documentele de control au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia cu propuneri de cercetare penala pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale.
În principal, problemele deficitare reieşite în urma acţiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă, au constat în :
• Neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă ;
• Nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă;
• Neintroducerea datelor şi netrasmiterea la inspectorat a programului REVISAL;
• Neacordarea în condiţiile legii a unor drepturi salariaţilor (plata orelor suplimentare, repaos săptămânal, plata orelor de noapte, neplata la termenele convenite prin contractele de muncă a salariilor;
• Nerespectarea duratei timpului de muncă, obligarea salariaţilor de a presta ore suplimentare sub ameninţarea concedierii, evidenţa precară a timpului de lucru;
Pentru aceste deficienţe au fost dispuse 1.332 de măsuri de intrare în legalitate cu termene concrete de realizare, iar acolo unde actul normativ prevede sancţionarea s-au aplicat sancţiuni.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *