* Deşi, nu o dată, inspectorii au văzut cum MULTE case, clădiri, acareturi se consatruiesc, montează, repară FĂRĂ ca meseriaşii să declare la FISC că prestează servicii impozabile, sfidarea mediului de afaceri, a patronilor continuă. Ba chiar, cel mai adesea, numai patronii sunt consideraţi a fi vinovaţi pentru că, sătui să plătească atâta bănet la bugetul statului, încearcă o diminuare a jecmănelii. Sigur că sunt şi firme care nu respectă Legile, Normele, dar…Ce bine-ar fi dacă Statul, prin instituţii precum ITM ar vedea şi dincolo de aparenţe, ar vedea – mai ales ! – concurenţa NELOIALĂ pe care foştii salariaţi « la patron » o fac, FĂRĂ FORME LEGALE, firmelor particulare înconvoate de atâtea biruri.
Aşadar, despre munca „la negru” practicată de meseriaşi „ÎN REGIE PROPRIE”, dar fără a plăti impozite, sigur că ITM nu scoate o vorbă!
Apoi, considerând că presa are obligaţia de a informa cetăţenii, ITM remite Comunicate din care, cu toţii, să aflăm că: „În vederea creşterii gradului de conştientizare a lucrătorilor cu privire la consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce munca nedeclarată şi munca subdeclarată, la drepturile şi obligaţiile pe care le au aceştia, cât şi la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”, Inspecţia Muncii desfăşoară, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) acţiunea de informare :
Viitorul tău începe azi. Meriţi ca munca ta să fie recunoscută
Inspectia Muncii a elaborat un pliant cu informaţii utile pentru lucrători sau potenţiali lucrători care a fost adaptat cu datele de contact ale ITM Ialomiţa.
În acest context, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa au fost postate materiale informative, iar inspectorii de munca distribuie pliante cu informaţii atât în locurile de muncă în care desfaşoara acţiuni de control, cât şi în locuri având afluenţă de persoane (pieţe,gări,autogări,târguri,staţii de transport în comun,etc), inclusiv în mediul rural. „Îndemnăm angajaţii să NU accepte un contract individual de muncă cu timp parţial dacă muncesc 8 ore/zi, să NU accepte ca o parte a salariului să fie platită « la negru » pe langă salariul declarat şi fiscalizat.Această acceptare îi privează de drepturi de asigurari sociale : diminuarea punctului de pensie şi implicit primirea unei pensii mult mai mici în raport cu veniturile nefiscalizate realizate ;indemnizaţia diminuata în cazul unui concediu medical”, se mai precizează într-un Comunicat depresă remis ziarului Ştirea.