* Liviu Patrichi este directorul Spitalului de Urgenţă Slobozia, unitate medicală de talie judeţeană, patronată de Consiliul Judeţean Ialomiţa.
Luna August a anului 2022 a debutat cu un nou „VAL” al Pandemiei de SARS-CoV- 2, un virus care dă boala COVID. Auzindu-l pe însuşi Ministrul Sănătăţii, domnul Rafila că a început să se aglomereze Secţiile SPECIALE în care sunt trataţi cei bolnavi de covid, am solicitat un INTERVIU pe problematica dată de-această nouă „presiune” pusă pe unităţile medicale, pe cadrele medicale şi nemedicale, pe autorităţi, pe bugetul Casei de Sănătate via Ministerul Sănătăţii.
Reporter: Domnule Patrichi, ştiu că Spitalul parcurge un amblu proces de modernizare, că aveţi în derulare lucrări vizând cele 4 (patrui) mari Proiecte cu finanţare europeană. Totuşi, vă solicităm să spuneţi cetăţenilor îngrijoraţi, care este situaţia, cu privire la aceeaşi problemă care pare că nu se mai termină, şi-anume cea legată de pacienţii care se prezintă la UPU şi sunt diagnosticaţi cu covid?
Liviu Patrichi: Din punct de vedere numeric, acum nu suntem asaltaţi. Sigur că sunt prezentări, dar patologia nu mai este cu manifestări severe. Avem o Secţie de Terapie Intensivă (ATI) pentru pacienţii cu forme severe, dar gradul de ocupare este destul de redus; unul-două persoane, zilnic, faţă de celelalte „valuri”. Deci, avem maxim patru paturi. Atât ne putem permite, faţă de „valurile” precedente când aveam şi 14 paturi.
Reporter: Dar, prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) sunt?
Liviu Patrichi: Da, sunt prezentări, dar majoritatea pleacă la domiciliu, deoarece sunt uşoare, moderate. Încercăm să deschidem, săptămâna viitoare, şi Centrul de Evaluare. Sperăm că-i vom prelua pe-acolo.
Reporter: Acest Centru de Evaluare/Testare special pentru COVID a mai funcţionat. Iar el, în mod normal, ar trebui să preia din presiunea care se pune pe UPU în perioada unul „val”, nu?
Liviu Patrichi: Da, a mai funcţionat, cu trei zile pe săptămână. N-am avut adresabilitate, dar există, în acest moment, o presiune destul de mare din partea autorităţilor sanitare, de a avea funcţional acest Centru, iar noi ne conformăm.
Reporter: Când vorbiţi despre autorităţi, vă referiţi la DSP Ialomiţa sau…?
Liviu Patrichi: Nu DSP, neapărat, ci Ministerul Sănătăţii insistă pe deschiderea Centrelor de Evaluare, în toate unităţile sanitare, în vederea preluării fluxului de pacienţi care ar veni programaţi prin Cabinelete medicilor de familie. Noi ştim că nu se vor întâmpla aşa cum mizează Ministerul Sănătăţii. Din păcate, doar pe acolo, prin acest Centru de Evaluare / de Testare putem prescrie medicaţia antivirală pe care o putem noi elibera din Farmacie.
Reporter: Astfel, se degrevează şi activitatea UPU ? Acolo, în acel Centru de Evaluare vor lucra alte cadre medicale, nu cele din UPU, nu?
Liviu Patrichi: Încercăm să facem lucrul acesta, să degrevăm UPU! Centrul va fi deservit de către alte cadre medicale, da! Doar că nu se va degreva, deoarece românul vine pe vechea cultura medicală. Când ii este rău sună Ambulanţa şi se prezintă în „Urgenţă”. El nu o ia pe paşii normali, să se ducă mai întâi la medicul de familie, iar medicul de familie să-i facă programare la Evaluare.
Reporter: Este şi o lipsă de educaţie sanitară, o precaritate a şcolarizării? Că, nu-ţi trebuie prea multă şcoală să îţi cumperi un Test din Farmacie, să urmezi paşii din instrucţiunile care însoţesc Testul, să anunţi medicul de familie, şi-abia mai apoi, dacă ai simptome mai severe să te duci la Centrul de Evaluare, la Spital, nu?
Liviu Patrichi: Sunt multe de discutat pe tema asta, inclusiv această problemă pe care văd că nimeni nu o mai discută, şi-anume faptul că chiar dacă eşti depistat pozitic şi se dispune Măsura, nicidecum a „carantinării” aşa cum a fost în celelalte „valuri”, ci doar Măsura „autoizolării”, nimeni nu mai verifică dacă acei oameni respectă asta. (…) Iar ei merg pe stradă, se deplasează singuri la UPU şi nu poartă mască. (…) Aţi mai văzut pe cineva purtând măşti, pe stradă? Vă invit să vedeţi câte discuţii avem la poarta Spitalului, cu cei care încearcă să prezinte la Ambulatoriu sau să intre în Spital la „vizite”, şi-i rugăm să poarte mască! Iar ei sunt foarte contrariaţi, că de ce zicem să poarte mască, fiindcă nu mai e obligatorie. Cum spuneam, din fericire, manifestările acum sunt uşoare.
Reporter: Fiindcă, mai nou, odată cu acest „val”, cheltuielile legate de covid, nu se mai susţin exclusiv din banii Ministerului, ci din decontările pe care vi le face Casa Judeţeană de Sănătate, în baza declarării, a situaţiilor vizând numărul de paturi ocupate?
Liviu Patrichi: Problema, înainte, era diferită. Pentru că erau Spitalele obligate să acorde prioritate patologiei COVID, o patologie costisitoare, din punct de vedere al investigaţiilor, al tratamentului. Aduceţi-vă aminte că pacienţii stăteau şi 20 de zile în spizal, în medie. Eu, ca şi Spital, nu ami sunt eficient dacă media de spitalizare depăşeşte 4 sau 5 zile. Din momentul ăla intru pe pierdere. Şi-atunci, eu toată patologia NON-covid o ţin sub această medie: sub 5 (cinci) zile de spitalizare, care înseamnă costuri efective pe care să le putem suporta din ceea ce decontăm la Casa de Sănătate, pe fiecare pacient. Banii de la Casă vin, efectiv, pe Factura pe care o fac în funcţie de numărul de externări. Câţi pacienţi am abordat, în fiecare lună. Sunt tarife fixe pe caz REZOLVAT, în funcţie de complexitatea cazului. Spre exemplificare: luna trecută m-am „închis” cu 1.250 de pacienţi. Înmulţit cu indicele de complexitate ori 1.500 de lei. Aceştia sunt banii per pacient! Şi-atunci, ţine foarte mult de cât de complexă este patologia. (…)
Reporter: Şi ziceţi că acum, cei care sunt internaţi CU covid, sunt ţinuţi un număr de zile, care să le rezolve problema, nu neapărat trei săptămâni, ca la debutul pandemiei, nu? Şi cam în câte zile se „negativează” pacienţii?
Liviu Patrichi: În medie, cam cinci zile. Sigur, avem şi cazuri ceva mai grave, care necesită zile mai multe de spitalizare. Aici e diferenţa. Că în trecut erau prezentări, pacienţi care aveau probleme RESPIRATORII, pulmonare, acum, variantele noi de covid potenţează, de fapt, boala cronică preexistentă a pacientului. Şi-atunci, deşi este „pozitiv”, el, de fapt, vine cu o agravare a diabetului, e problemelor neurologice, a problemelor nefrologice sau orice altă boală cronică pe care o are. Şi-atunci, noi îl izolăm şi-l tratăm pentru boala cronică de bază, şi nu (numai) pentru covid. Funcţionăm, deci, într-un sistem hibrid, în care ne focusăm pe boala de bază, având norocul ca ultimele tulpini de covid să nu mai dea acele problelme şi viroze respiratorii severe, care duceau la agravarea problemelor pulmonare. Acum ne focusăm pe partea de patologie preexistentă!”