Inspectorii ISU au identificat mai multe unităţi de învăţământ cu nereguli grave

Distribuie articolul:

Ca în fiecare an, în România, începerea şcolii dă mari bătăi de cap şi ia prin surprindere autorităţile locale şi judeţene cu problemele de funcţionare şi de organizare care se perpetuează şi care parcă nu au rezolvare de mai bine de 32 de ani. Astfel, premergător începerii anului şcolar, ISU Ialomiţa a desfăşurat controale de prevenire la 94 unităţi de învăţământ de pe raza judeţului, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic.

21 de unităţi încep anul şcolar fără autorizaţie de securitate la incendiu

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” din Ialomiţa, perioada în care s-au efectuat controalele la unităţile de învăţământ a fost cuprinsă între 3 februarie şi 29 august 2022 iar în cadrul celor 94 de unităţi şcolare inspectate au fost au fost constatate 583 deficiențe, din care 58 au fost înlăturate operativ (n.r. – în timpul controlului), fiind aplicate 525 de sancțiuni contravenționale (515 avertismente și 10 amenzi în cuantum de şase mii lei).

Conform inspectorilor ISU care s-au deplasat în teren la şcolile din localităţile ialomiţene deficienţele principale au constat în:

– siguranțe, relee de protecție necalibrate;

– nerealizarea unor contacte electrice perfecte, sigure în timp și ușor de verificat;

– lăsarea neizolată a capetelor conductoare electrice;

– neasigurarea aceluiași nivel de izolaţie ca şi a conductoarelor la legăturile electrice;

– pozarea conductorilor electrici direct pe materiale cobustibile;

– amplasarea conductorilor electrici aflați în funcțiune, sub covoare, mochete sau preșuri;

– efectuarea lucrărilor de întreținere, revizii și reparații de către personal neautorizat;

– neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împortiva incendiilor cu care sunt echipate construcțiile;

– nefuncționarea iluminatului de siguranță de evacuare;

– utilizarea de finisaje combustibile pe căile de evacuare: lambriu;

10 unităţi de învăţământ din Ialomiţa au fost amendate de ISU Ialomiţa pentru nereguli

Legislaţia în România nu stabileşte sancţionarea prin amendă şi plata acesteia în solidar atât a conducătorului instituţiei cât şi a unităţii de învăţământ în care se găsesc nereguli grave care pot produce leziuni fizice elevilor sau dascălilor şi nici pentru primarul localităţii pe raza căreia s-au descoperit aceste nereguli. Chiar dacă primăria localităţii respective este cea care (NU) asigură fondurile necesare pentru investiţii, în cele mai multe cazuri, responsabilii rămân pasivi la problemele copiilor din Ialomiţa până la o mare reuşită prin care ies în faţă şi îşi arogă merite pe care practic nu le au, sau mai rău, până la momentul în care se întâmplă o tragedie iar oamenii care aveau în atribuţii datoria să facă lucruri pentru comunitate şi nu le-au făcut se vor fi „bătut cu cărămida în piept” că planul pe hârtie era gata dar au avut ghinion.

Nota redacţiei: Până la publicarea acestui material ISU Ialomiţa a remis redacţiei ziarului Ştirea un răspuns parţial la solicitarea telefonică pe care am adresat-o purtătorului de cuvânt. În solicitarea noastră am cerut instituţiei situaţia nominal identificată în cadrul celor 10 şcoli ialomiţene şi neregulile pentru care au fost aplicate amenzi şi deşi purtătorul de cuvânt al instituţiei a confirmat faptul că a notat solicitarea noastră şi ne va transmite informaţia pentru a informa opinia publică, instituţia nu a mai exemplificat cu exactitate (localitate, tipul instituţiei de invăţământ, denumire instituţie etc) şcolile şi problemele pe care inspectorii le-au identificat şi pentru care au aplicat amenzi. 

Am încercat să obţinem un punct de vedere asupra aspectelor constatate de inspectorii ISU Ialomiţa şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa solicitând legătura în centrala telefonică la departamentul de relaţii cu presa. După ce am fost pus de trei ori în aşteptare iar apelul s-a încheiat de la sine pentru că nu răspundea nimeni la telefonul instituţiei, am considerat demersul ca fiind o cauză pierdută şi îi sugerăm doamnei Mitrea Steluţa să desfiinţeze acele posturi bugetare din moment ce compartimentul este nefuncţional.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *