Începe vaccinarea antigripală gratuită în Ialomiţa

Distribuie articolul:

Anul acesta, ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal la nivel naţional, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. Cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon, acestea fiind reponsabile cu buna desfăşurare a acestei campanii multianuale.

În acest moment, în judeţul Ialomiţa lucrurile urmează acelaşi trend, la fel ca în celelalte judeţe din ţară, astfel că în această săpămână au ajuns aproximativ 1.100 de doze pentru personalul medical urmând ca pe parcursul lunilor octombrie şi noiembrie, în cabinetele medicilor de familie să mai ajungă alte aproximativ 31.000 de doze de vaccin. Cele 2 tranşe egale de aproximativ 11.000 bucăţi care urmează să fie folosite exclusiv pentru imunizarea pacienţilor din Ialomiţa, iar după epuizarea celor 22.000 de doze, potrivit DSP Ialomiţa, instituţia va centraliza datele şi va solicita suplimentarea cu vaccin antigripal de la Ministerului Sănătăţii, astfel evitându-se risipa şi privarea altor judeţe care au nevoie de doze suplimentare. „Şi anul trecut tot cam atâtea doze au fost, aproximativ 31.500 de doze. Dacă dozele vin devreme la fel ca anul trecut, aşa în tranşe până la începutul lunii noiembrie, dozele se consumă destul de bine. Anul trecut nu am avut pierderi tocmai pentru că vaccinul antigripal a venit la timp în judeţul Ialomiţa. Sezonul de supraveghere şi de raportare efectivă în privinţa afecţiunilor respiratorii începe după data de 1 octombrie şi deocamdată nu avem nimic legat de incidenţa gripei în judeţ.” a declarat dr. Dumitrescu Mihaela din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Astfel, persoanele vizate sunt cele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC. Pe de altă parte Ministerul Sănătăţii ţine să amintească oamenilor faptul că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă: „În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door-to-door” pentru vaccinarea anti rujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în România. În această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *