Ialomiţa înregistrează „deficit” de CERERI pentru banii de la APIA

Distribuie articolul:

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru anului 2022, în perioada 1 martie – 1 aprilie, s-au primit un număr de 331.398 cereri pentru o suprafață de 1.873.100,60 hectare.

Deşi completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro , respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro , iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat prin butonul Asistență, deşi se completează o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe, iar fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică, ialomiţenii nu s-au prea înghesuit să depună cereri.

Conform unui Tabel prezentat chiar de oficialităţi, deşi este un judeţ „preponderent agricol”, Ialomiţa figurează undeva la jumătatea clasamentului, cu doar 2.701 cereri.

Asta, în condiţiile în care judeţul Suceava a depus 18.256 de cereri pentru o suprafaţă de 54.181 de hectare, Judeţul Maramureş 16.633 de cereri pentru o suprafaţă de 56.065 hectare, judeţul Cluj  15.006 pentru o suprafaţă de 53.359 hectare, şi lista ar putea continua.

Am fost curioşi să aflăm DE CE nu s-au înghesuit fermierii/latifundiarii „să-şi ceară drepturile” de la statul filotim. Şi l-am rugat pe directorul APIA Ialomiţa să ne lămurească. Domnia-sa ne-a răspuns că aşa se întâmplă de obicei, deoarece: „ (…) Perioada de depunere e de la 01.03 2022 până la 15.05.2022, cu derogare până pe 09.06.2022. Deci, fermierii vin programat sau cum consideră ei că au timp să vină să depună aceste cereri. Asta-i toată chestia. Deci, mai avem timp. Să ştiţi că fermierii din Ialomiţa, cu ghilimelele de rigoare, sunt nişte fermieri care vin când doresc dânşii!”       

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *