Hoţii din sectorul produselor „carne şi preparate din carne” vor plăti TVA redusă

Distribuie articolul:

Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% (la mijlocul anului 2010 – n.r.), a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, la conferinţa naţională a Consiliului Investitorilor Români.
 Odată cu introducerea TVA de 24% au « dispărut » subit zeci de mii de tone de carne şi produse din carne, le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro”, a afirmat Irimescu. Reducerea TVA la carne este unul din subiectele aflate pe agenda autorităţilor.
 La nivel european, la alimentele de bază se practică un nivel de TVA foarte scăzut faţă de TVA din România şi aceasta reprezintă explicaţia pentru faptul că evaziunea fiscală în România este atât de mare. Credem cu tărie că primul pas făcut pe sectorul pâinii, TVA de 9%, reprezintă o şansă istorică, pentru că ar trebui să demonstrăm că aceasta este o cauză esenţială pentru bunul mers al activităţii în acest sector”, a spus reprezentantul MADR. Potrivit lui Irimescu, în sectorul cărnii, marile probleme sunt importurile reale şi nereale şi producţia la negru. Potrivit Agerpres, datele prezentate de oficialul MADR arată că în 2011 evaziunea pe TVA la producţia de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA. Fiindcă până acum doar la pâine ce s-a mai redus TVA, iar reducerea nu se simte în preţul pâinii pe care o cumpără românii, Irimescu a apreciat că doar adoptarea deciziei şi aplicarea cu titlu de probă nu sunt suficiente şi că un rol important îl va avea controlul împreună cu poliţia şi Fiscul. Auzind această părere oficială, cine credeţi că se mai îndoieşte de faptul că nici în preţul „cărneturilor” nu se va resimţi reducerea TVA de care aşteaptă să se bucure crescătorii de animale şi procesatorii?


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *