Expo APA, un succes pentru operatorii de profil, dar şi pentru consumatori

Distribuie articolul:

RAJA expo 3Palatul Parlamentului a găzduit cea de-a 17-a ediţie a Expo Apa, manifestare care reuneşte peste 90 de expozanţi: companii de apă, formatori de specialişti, precum şi importatori şi producători de echipamente tehnice şi de laborator. Manifestarea coincide cu aniversarea a 20 de ani de existenţă a Asociaţiei Române a Apei (A.R.A.), al cărei preşedinte este directorul general al RAJA Constanţa, Felix Stroe.

Expoziţia de la Bucureşti are, deja, dimensiune internaţională, iar la deschiderea oficială s-a bucurat de prezenţa Ministrului Finanţelor Publice – Eugen Teodorovici, Ministrului Fondurilor Europene – Marius Nica, Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor – Graţiela Leocadia Gavrilescu, Helmut Kroiss – Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Apei, Aleksandar Filipov – Ambasadorul Bulgariei, Botond Zάkonyia – Ambasadorul Ungariei, Park Hyo-Sung – Ambasadorul Republicii Coreea, Matan Safran – Ataşatul Comercial din cadrul Ambasadei Israelului, Ivan Ivanov – Președintele Asociaţiei Apei din Bulgaria, Constantin Becciev – Preşedintele Asociaţiei Apă-Canal din Moldova şi Phillip Giantris – Director Executiv Asociaţia Apei din Albania.
În cadrul complexului de manifestări Forumul Regional al Apei Dunărea-Europa de Est sunt programate o serie de manifestări şi reuniuni, pe diverse teme de actualitate cum ar fi: „Modalităţi de co-finanţare pentru POIM 2014-2020”; „Acţiuni şi instrumente propuse de Ministerul Finanţelor Publice pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europene”; Proiectul Internaţional de cercetare „Adaptarea la Schimbările Climatice în mediul Urban”, dar şi „Reglementarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare”– seminar susţinut de reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale din România împreună cu specialişti din Italia, Scoţia, Olanda, Bulgaria şi Ungaria şi diverse mese rotunde cu specialiştii dar şi cu reprezentanţi ai mediului academic din domeniu, pe tematici de actualitate.
În calitate de gazdă, preşedintele A.R.A., Felix Stroe, a deschis RAJA expo 2lucrările expoziţiei. În cuvântul său, acesta a făcut un scurt istoric al A.R.A., organizaţie patronală înfiinţată în 1995, când un număr important de operatori de apă din ţară au pornit alături cu misiunea de a veni în întâmpinarea consumatorilor, precum şi furnizorilor de servicii de apă şi canalizare. „Comitetul Naţional şi-a stabilit obiective ambiţioase, de la promovarea creativităţii, creşterea eficienţei profesionale, introducerea ultimelor noutăţi tehnice în domeniu. Multe dintre obiective au fost îndeplinite. În 1999, Comitetul Naţional a devenit A.R.A., iar din 2003, asociaţia a devenit organism patronal şi profesional. Astăzi, A.R.A. este cea mai mare asociaţie profesională din România, iar misiunea ei, de a veni în sprijinul membrilor, este aceeaşi ca în 1995, pentru că este nevoie de dezvoltare continuă”, a declarat Felix Stroe.
Din punctul de vedere al ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica, ediţia din acest an a Expo Apa este marcată de necesitatea pregătirii proiectelor din sectorul de apă, canal şi ape uzate pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020. Ministrul a subliniat faptul că, la nivelul întregii ţării, necesarul de fonduri pentru alinierea la cerinţele europene din sectorul de apă este de 13,8 miliarde de euro, din care bugetul de stat poate asigura doar 3 miliarde de euro. „Prioritatea o reprezintă localităţile cu număr de locuitori între 2.000 şi 10.000, dar este nevoie de documentaţii de calitate pentru pregătirea proiectelor de investiţii. Am rugămintea să se accelereze realizarea investiţiilor pentru absorbţia de fonduri până la 31 decembrie, pentru proiectele pe exerciţiul bugetar 2007 – 2013“, a declarat Nica.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost cel care a adus vestea bună la ediţia din acest an a Expo Apa. „Ca şi finanţare, P.O.S. Mediu a beneficiat de fonduri substanţiale şi vom reuşi, cu siguranţă, să cheltuim şi fondurile pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Baza este la operatorii de apă şi sper că ei vor avea un grad ridicat de absorbţie“, a spus ministrul de Finanţe.
Despre o posibilă reducere a T.V.A. la apă, la 9%, oficialul de la Finanţe a dat asigurări că discuţiile sunt avansate şi, chiar dacă în proiectul de modificare a Codului Fiscal, care se află pe masa Parlamentului, măsură nu a fost încă inclusă, cu siguranţă acest lucru se va realiza până la sfârşitul anului.
Expo Apa se bucură, anul acesta, de o largă participare. Sunt 90 de expozanţi şi peste 300 de participanţi din partea operatorilor, a universităţilor de profil, a importatorilor şi producătorilor de tehnologie din sectorul apei


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.