Ebola – detectată în doar 30 de minute…

Distribuie articolul:

Ebola alt• Cercetătorii japonezi au anunţat marţi că au dezvoltat o nouă metodă pentru a detecta prezenţa virusului Ebola în numai 30 de minute, utilizând o tehnologie ce ar putea permite diagnosticarea rapidă a infecţiei chiar în ţări în care echipamentele necesare lipsesc, relatează AFP.

Profesorul Jiro Yasuda şi echipa sa de la Universitatea din Nagasaki (vest) au afirmat că procesul nu este numai eficace în termen foarte scurt, dar de asemenea mai puţin costisitor decât este sistemul actual utilizat în Africa de Vest, unde virusul a ucis deja peste 1.500 de persoane în patru ţări.
Cercetătorii au dezvoltat ceea ce se numeşte în biologie o „amorsă” care amplifică doar genele specifice virusului Ebola atunci când acesta este prezent în organism.
Din acidul ribonucleic (ARN) sunt extraşi eventuali viruşi prezenţi într-un eşantion de sânge, după ce aceştia au fost dezactivaţi. Pornind de la aceste informaţii de codificare, este creată o secvenţă ADN care este amestecată cu amorsă într-o eprubetă. Totul este apoi încălzit la 60-65 grade Celsius.
Dacă virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat în 30 de minute şi, dacă este cazul, lichidul din eprubetă devine tulbure, ceea ce reprezintă o confirmare vizuală a infecţiei.
În prezent, o metodă numită reacţie în lanţ a polimerazei, sau PCR, este larg utilizată pentru a detecta virusul Ebola. Ea constă în replicarea în mai multe rânduri a unei gene pentru a avea suficientă materie de analizat. Metoda are inconvenientul că necesită material special şi că durează una sau două ore. „Noua metodă japoneză nu necesită decât un simplu echipament de încălzire, alimentat de o baterie, şi totul nu costă decât câteva sute de dolari, un preţ pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebuie să fie în măsură să-l plătească. (…) Noi nu am primit încă cereri, dar vom fi fericiţi să oferim acest mijloc de analiză care este pregătit”, a precizat profesorul Yasuda.
Epidemia de virus Ebola a declanşat alertă la nivel internaţional. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat deja 1.552 de morţi din 3.069 de cazuri detectate în Liberia,Guineea, Sierra Leone, Nigeria şi, de vineri, a apărut un caz în Senegal unde un prim pacient a fost confirmat


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *