DSVSA obligă deținătorii de câini și pisici să vaccineze animalele împotriva rabiei

Distribuie articolul:

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de câini și pisici ca, în conformitate cu prevederile Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 29/2014, secțiunea 9 – Acțiuni imunologice obligatorii sau de urgență pentru unele boli la animale terestre, punctul 3 Turbarea sau Rabia, în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015 se desfașoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva acestei zoonoze, cu importanta deosebita  pentru sănătatea animalelor, dar mai ales a oamenilor.

Fondurile necesare realizării acestei acțiuni se asigura astfel:

– din bugetul de stat – vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;alerta-la-comrat-noua-oameni-au-fost-muscati-de-o-pisica-bolnava-de-rabie

–  de la proprietari: – manopera de vaccinare a pisicilor;

– microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea cainilor.

La analiza stadiului realizării acestei acțiuni în județul Ialomița, pană la data de 12.01.2015, se constată un procent  infim de animale imunizate (2.77 % câini și 22.74 % pisici), datorită indisponibilității proprietarilor de a plăti identificarea prin microcipare și înregistrarea cainilor, respectiv plata manoperei de vaccinare pentru pisici.

Conform prevederilor Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fară stăpân, art. 13^4: “Acțiunea de vaccinare antirabica a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție se efectuează numai dupa identificarea acestora” , precum și

Punctul (5) “Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător”

Conform art. 14 – (1) “Constituie contravenții urmatoarele fapte și se sancționează după cum urmează:

b) nerespectarea dispozițiilor prevazute la 13^4, cu amenda de la 5000 lei la 10000lei.”

Având in vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație.

 


Distribuie articolul:

One thought on “DSVSA obligă deținătorii de câini și pisici să vaccineze animalele împotriva rabiei

  1. EXPLICAȚIA SENTINȚEI CURȚII CONSTITUȚIONALE ASUPRA CONDIȚIONĂRII VACCINULUI ANTIRABIC GRATUIT, PE ÎNȚELESUL TUTUROR.

    Vestul Europei este o zonă liberă de rabie după demararea unor programe de vaccinare antirabică obligatorii, care au durat cca. 30 de ani și care în România sunt subvenționate la „ANSVSA-DSBA- prin Serviciul Programe Veterinare Cofinanțate” vezi Pct. II.
    „În condițiile în care rabia este o boală transmisibilă de la animal la om care are ca rezultat moartea ca urmare a infectării, condiționarea vaccinării de identificarea câinelui este de natură a aduce atingere art.34 privind dreptul la ocrotirea sănătății din Constituție, sub aspectul măsurilor de prevenție pe care statul trebuie să le adopte.”
    „În acest sens, potrivit art.1 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om constituie o problemă de stat și o îndatorire pentru toți locuitorii țării.”
    I. ACTE DOVEDITOARE DETURNĂRII LEGII SANITAR VETERINARE.
    Dr. Viorel Andronie a declarat după cum rezultă într-un răspuns remis la solicitarea MEDIAFAX- 2013, că proprietarii de câini vor avea de suportat:
    contravaloarea microcipului,
    contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
    contravaloarea carnetului de sănătate,
    costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
    întocmirea formularelor necesare,
    amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
    Domnul președinte Dr. Viorel Andronie mai specifică declarații, următoarele:
    – că “se ştie însă că în mediul rural sunt aproximativ 5 milioane de câini, pentru că, din 2011, medicii veterinari emit gratuit pentru aceştia carnete de sănătate, cu serie şi număr unice.”
    – “din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către C.M.V. pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.”
    “În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când este obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 – 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei” […], iar pentru „cititoarele de microcipuri prețul variază între 250- 3.000 Euro”- A spus preşedintele C.M.V –MEDIAFAX.
    Răspunsul A.N.S.V.S.A.,la cererea 51/24.02.2015, oferit de Dl. Director General al Direcției Sănătatea Animalelor, Serviciul Monitorizare și Notificare Boli, Dr. Cristian Duicu:
    “În prezent, situația vaccinărilor antirabice a câinilor este întocmită în cadrul Direcției Sănătatea Animalelor- Serviciul Monitorizare și Notificare Boli. “
    “În A.N.S.V.S.A., în cadrul Serviciului Monitorizare și Notificare Boli, se raportează semestrial și anual către O.I.E situația vaccinărilor antirabice a câinilor, iar situația vaccinării vulpilor se raportează către Comisia Europeană, de asemenea semestrial (31.07) și anual (30.04).“
    Registrele de Epizotii (Rabia) sunt obligatorii și gratuite la Autoritatea Națională.
    Inventarea unui registru național al C.M.V. ca un S.R.L. la o asociație socio-profesională care încasează bani, “zădărnicind o acțiune națională și obligatorie de combatere a bolilor la plante și animale” se pedepsește conform Codului Penal.
    Însă, aplicarea registrului R.E.C.S. Colegiului Medicilor Veterinari prin legea 258/2013, Art. 13^3, Pct. 4 –fără a specifica clar dacă este cu sau fara plată, este abuzivă.
    Menționăm că și ”Registrul Agricol este gratuit si obligatoriu” (semnat V.V Ponta).
    Vaccinarea Carnasierelor domestice (câini și pisici) “este obligatorie și necondiționată”, fiind confirmată de decizia Curții Constituționale.
    Vom evidenția în paranteză privatizările abuzive și premeditare, folosite ca metodă de șantaj a vaccinului gratuit, uitând codul deontologic în care sănătatea este în fața câstigului financiar:
    1. contravaloarea microcipului,
    2. contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
    3. contravaloarea carnetului de sănătate,
    4. costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
    5. întocmirea formularelor necesare,
    6. amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
    Datorită acestor abuzuri, în anul 2016 au fost înregistrați/ vaccinați doar 1,5 milioane de câini. Deci cca 26%, fără calculul deceselor și exporturilor, dintr-un total de 6 milioane de câini la cca 7,5 milioane gospodării, conform I.N.S.
    Existând un număr mare de câini pe străzi, liberi, ai proprietarilor de la periferia orașelor, care au contact cu rabia silvică, decizia Curții Constituționale este un câștig însemnat pentru protecția animalelor și a cetățenilor.
    Dacă enumerăm și neefectuarea vaccinului obligatoriu la pisici, într-o țară cu rabie, unde 16.000 de cetățeni au fost tratați ca suspecți ai infectării cu virusul rabic, obținem indicii temeinice de abuz în serviciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *