DSP – instituţia care a cheltuit zeci de miliarde pentru imunizare şi RT – PCR, în PANDEMIE

Distribuie articolul:

A fost pandemie de coronavirus. A trecut pandemia. Câţi bani s-au cheltuit de către DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ Ialomiţa, nu mai interesează pe foarte mulţi.

Pe noi, însă, ne interesează chiar şi ce „cheltuieli curente” are DSP, atât cele pentru salarizarea angajaţilor, cât şi cele pentru aşa-numitele „Programe de sănătate”, pentru Cabinetele Şcolare, şi-alte responsabilităţi ce-i revin.    

Amintindu-ne că, nu demult, prefectul Marin Constantin a promis presei că va cere de la DSP Ialomiţa un Raport vizând detalierea cheltuielilor „operate” în pandemie, şi având în lucru un articol despre Cabinetele medicale din Grădiniţe, Şcoli şi Licee, am vrut să aflăm şi ce anume cuprinde Raportul prezentat în Colegiul Prefectural, de către doamna directoare Radu Marinela.

Trebuie să vă spunem dintr-un început că în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP, zis Sanepid) erau în anul 2022, vreo 70 de angajaţi.

Am întrebat, în scris, care a fost Bugetul instituţiei în anul precedent? Răspunsul DSP Ialomiţa : „În anul 2022, Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a alocat un buget pentru programe de sănătate, în valoare de 4.000.000 lei derulate atât la nivelul DSP Ialomiţa, cât şi la nivelul unităţilor sanitare cu paturi din cadrul administraţieii publice locale”.

Cu un an înainte, bugetrul fusese de doar (?) 2.842.000 lei. Din răspunsul oferit la întrebările ziarului Ştirea am înţeles că suma de 40 de MILIARDE lei vechi s-a cheltuit, după cum urmează:

  • Pentru BUNURI ŞI SERVICII – 2.258.000. Aproape 23 de MILIARDE lei vechi, da!

În fapt, din această sumă 2.046.000 s-au cheltuit pentru aşa-numitul Program Naţional de IMUNIZĂRI. Suma asta se adaugă celei din 2021, care este în valoare de 1.495.000, şi sumei din 2020 (anul de început al pandemiei), pe care nu o ştim. Totuşi, ştim că acestor sume, în anii 2021 – 2022 s-au mai cheltuit bani şi pentru acel „Subprogram de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare – RT – PCR, în anul 2021 fix 630.000, iar în anul 2022, fix 747.000 lei. În cei doi din cei trei ani, s-au „topit” pe TESTE, vreo 1.400.000, adică aproape 14 MILIARDE lei vechi.   Cât s-o mai fi cheltuit pentru TESTARE, şi-n 2020, rămâne să afle domn’ prefect, că noi atâta am putut afla.

În schimb, am aflat că pentru unităţile sanitare cu paturi, adică Spitale, deşi s-au cheltuit sume de bani, pentru UPU, TBC, Medicina SPORTIVĂ, Planing, şi Rezidenţi, de-a dreptul uimitoare ca greutate financiar-contabilă. În 2021, pentru domeniile enumerate mai sus, s-au cheltuit 22.267.535 lei. Asta înseamnă peste 220 de MILIARDE lei vechi. Iar anul trecut, pentru (doar!) aceleaşi activităţi s-a cheltuit suma de 23.815.827 lei, adică peste 238 MILIARDE lei vechi. Este mulţumitor faptul că, iată, se alocă sume importante de bani, doar că nu ştim dacă Spitalele, în integralitatea lor financiar-administrativă au primit suficienţi bani de la DSP via Ministerul Sănătăţii, cu implicarea şi a Casei Judeţene de Sănătate.

Revenind la cheltuielile (de)săvârşite în aşa-zisa pandemie, analizând şi coroborând informaţiile oferite de DSP, cu cele adunate din diverse alte surse, n-avem cum să nu ne întrebăm cine a controlat, cui i-a comunicat, în timp real, DSP Ialomiţa că au şi intrat în uz atâtea TESTE? Sunt întrebări născute din îndoielile izvorâte din neîncrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Cum, însă, noi nu ne permitem a ne delimita de părerile „maselor largi populare”, reiterăm speranţa că domnul Prefect Marin Constantin va vrea, cândva, să afle TOTALUL CHELTUIELILOR făcute de DSP Ialomiţa „în contul” acelor contribuabili care chiar vor să afle, acum că s-a terminat pandemia, cât ne-a costat toată tărăşenia?

Până ce vom avea noi informaţii despre acest subiect „fierbinte”, să vă mai spunem, spre comparaţie, că pentru bolnavii de TBC, de HIV SIDA, pentru laptele praf al sugarilor, pentru profilaxia malnutriţei la copiii cu greutate mică la naştere, s-au alocat şi cheltuit jenant şi revoltător de mici sume de bani!   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *