DSP Ialomiţa – revoltător de puţine TESTE, deranjant de „labile” motive de carantinare

Distribuie articolul:

Din motive revoltător de lapidar expuse public de aşa-numitul Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (format din directorii instituţilor publice care-s… „câtă frunză, câtă iarbă”), municipiul-reşedinţă de judeţ a intrat în carantină în data de 12 noiembrie. După patru săptămâni de carantină, am solicitat – ÎN SCRIS – răspuns din partea Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa. Întrebări am fi avut multe, iar justificarea abundenţei de întrebări rezidă din faptul că, pe tot parcursul celor 9 /(nouă) luni de pandemie, DSP Ialomiţa nu a desfăşurat nici o conferinţă de presă. Cum nici Prefectura judeţului Ialomiţa nu a desfăşurat nici o conferinţă de presă, iar la şedinţele săptămânale ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, jurnaliştii nu numai că nu sunt invitaţi, dar nici nu sunt primiţi, în caz că i se năzare vreunuia să „acţioneze în forţă”.

Doar 30 de teste/zi

Cu câteva luni înainte, vă anunţam că Spitalul de Urgenţă Slobozia a achiziţionat un aparat pentru testarea RT- PCR pentru depistarea/identificarea virusului SARS – COV2 al COVID – 19. Regăsiţi amănunte în arhiva ziarului Ştirea, chiar şi online la adresa https://ziarulstirea.ro/spitalul-de-urgenta-slobozia-va-testa-incepand-de-azi-toti-pacientii/. Din păcate, azi aflăm de la DSP Ialomiţa că „având în vedere că la nivelul judeţului Ialomiţa există posibilitatea testării RT-PCR doar la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu un număr redus de teste pe zi /maxim30) s-au trimis şi la alte laboratoare din Bucureşti”.

Vă întrebaţi, desigur, ce face DSP în această ecuaţie a pandemiei, dacă Spitalul efectuează testarea propriu-zisă? Din lapidarele răspunsuri oferite în scris (căci, domnul Noel nu stă la discuţii dacă îndrăzneşti să-i adresezi întrebări acuzatoare, de genul : de ce ţineţi Slobozia în carantină, dacă efectuaţi aşa puţine testări?) am reţinut că în cele 9 (nouă) luni de pandemie, DSP Ialomiţa a afectuat doar 6.488 de teste RT-PCR. Împărţim la 270 de zile câte-au trecut de la declanşarea pandemiei şi concluzionăm matematic că, în medie, în TOT judeţul s-au efectuat doar 25 de teste pe zi. Şi gândiţi-vă că, mai pe la începutul poveştii, în România nici nu se testa!

Nu-i aşa că vă întrebaţi cine se (va) face vinovat de răspândirea epidemiei, ca urmare a nedepistării tuturor celor infectaţi, în faza precoce a bolii COVID? Întrebarea este una retorică, desigur, fie şi numai din cauză că răspunsul este previzibil chiar şi pentru cei care cred că „autorităţile veghează, eroii sunt în slujba pacienţilor”, bla, bla, bla. Nu-i aşa că vreţi să aflaţi şi de ce a intrat Slobozia în carantină? Nu de alta, dar nu putem admite răspunsuri din care rezultă că suntem carantinaţi deoarece numărul de paturi de la ATI este mic, că în spitalele „SUPORT” de la Feteşti şi Urziceni nu sunt medici specialişti în ATI, că la Slobozia sunt puţine paturi, şi-alea „smulse” de la o ATI generalisimă. Faptul că, în aproape un an, directorul Dan NOEL nu s-a străduit să aducă la spitalul din Feteşti un medic pentru ATI, spune multe, atât despre domnia-sa, cât şi despre faptul neliniştitor că „autorităţile locvale şi judeţene” nu par a avea nici o Putere în faţa DSP, această instituţie fiind „stat în stat”.

Laboratoarele private NU raportează la DSP Ialomiţa!

Din motive care nu se văd dincolo de aparenţe, DSP-urile, Spitalele, nu se opintesc să efectueze în regie proprie analize de Laborator, să pună diagnosticul, în ceea ce priveşte boala COVID dată de virusul nou. Şi-această „manevră” se răsfrânge, desigur, asupra pacienţilor pentru care timpul contează! Ori, în condiţiile în care testele sunt trimise la alte Laboratoare din alte judeţe, sigur că diagnosticul întârzie, uneori fatal pentru începerea administrării medicaţiei! Că, directorul DSP Ialomiţa, domnul Dan NOEL, consideră că nu are nici o vină deoarece aşa sunt Ordinele, nu face decât să ne convingă, o dată în plus, că a fost gestionată foarte prost toată această pandemie. Şi încă nu s-a terminat! Nici carantina pentru Slobozia nu pare a da semne că ar fi înlăturată de la „Puterea” care s-a instituit la DSP, la Prefectura Ialomiţa, la Primăria Slobozia. Că veni vorba despre Primărie, nu-i aşa că vă întrebaţi de ce nici edilul-şef, liberalul Dragoş Soare nu a simţit nevoia să iasă public şi să explice de ce în oraşul pe care domnia-sa îl păstoreşte, spitalul face nici 30 de teste pe zi? Nu de alta, dar pare că DSP Ialomiţa află doar per total numărul celor evaluaţi în alte Laboratoare, că află doar numărul celor depistaţi „pozitiv” la Coronavirus. Cel puţin aşa am înţeles noi din acest revoltător răspuns lipsit de consistenţă, care ne-a fost oferit de către DSP Ialomiţa : „rezultatele testărilor efectuate în laboratoare sunt înregistrate pe platforma Corona, sistem informatic la nivel naţional, creat de Ministerul Sănătăţii. Acestea pot fi vizualizate de toate Direcţiile de Sănătate Publică şi de unităţile sanitare, din ţară.”

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *