- Modrea este fostul director. Noel este actualul, dar a mai fost. Înaintea lui Modrea. Cum de-a revenit pe funcţie Noel, e o întrebare pe care ne-o tot adresează cei ce zic că văd şi dincolo de aparenţe. Cum de nu se înţeleg cei doi, e „o chestie” ce incumbă foarte multe aspecte, fapte, probatoriu, la o adică! Dar, astăzi, noi nu despre a lor măiestrie (sau lipsa acesteia!) în ceea ce priveşte comunicarea (între ei şi, amândoi, cu presa!) vrem să vorbim, ci doar despre gravitatea faptelor dată de starea de necesitate instaurată din cauza PANDEMIEI.
Este, aşadar, o criză sanitară, medicală. Ţinând cont de faptul că Direcţia de Sănătate Publică din oricare judeţ al ţării trebuie să fie cea care supervizează activitaea sanitară în situaţii pandemice, dar – mai ales! – văzând cât de superficial sunt apăraţi împotriva molimei chiar cei care se află „în linia întâi” în lupta pentru câştigarea imunităţii şi/tratării celor ce se confruntă cu noul virus COVID – 19, fostul director, cel care încă mai este angajaţul instituţiei pe post de consilier juridic, adică domnul Modrea, a depus în mapa de serviciu a domnului Noel (actualul director) o depeşă prin care îi aducea la cunoştinţă precaritatea sub toate aspectele ei, dată de o crasă deficienţă organizatorică, din cauza căreia ar putea să sufere angajaţii în cadrul DSP Ialomiţa, dar şi cetăţenii care vrând-nevrând trebuie să interacţioneze cu angajaţii DSP Ialomiţa.
„ (…) Cu toate că instituţia are 2 niveluri, parter şi etaj, două intrări distincte, nu aţi dispus separarea circuitelor, respectiv personalul medical de cel auxiliar. Adică, salariaţii cadre medicale să rămână singuri la etaj, cu intrare unică, în fapt aceştia fiind cei care trebuie să şi dicteze normele de igienă impuse de pandemie, având în vedere şi că suntem majoritatea răciţi, eu personal îi aud cum strănută, tuşesc, îi văd cum stau înghesuiţi unul într-altul, în birouri de max.9 mp, câte 3-4 persoane, iar tot ce reprezintă aparat administrativ să fie mutat la parter, deasemenea cu intrare separată. Frecvent nu sunt săpun şi prosoape de hârtie la toaletă, nu aţi dispus măsuri de dezinfecţie frecventă a suprafeţelor, accesul persoanelor străine nu are nici un obstacol, intră inclusiv cu maşinile, etc. (…) nu aţi efectuat un instructaj în prealabil, nu aţi verificat cine este apt saz nu (…) Nici măcar o simplă mască chirurgicală, mănuşi, nu aţi distribuit, nu numai salariaţilor, dar nici celor care pleacă la recoltare, pe teren. De asemenea, la insistenţele directorului adjunct de a face ceva în legătură cu protecţia medicală a salariaţilor, cu posibilitatea de a lucra de la domiciliu, de a decala programul de lucru, aţi răspuns: ei, de ceva trebuie să murim şi noi…” (…) În concluzie, vă rog să-mi aprobaţi cererea de concediu, ca o necesitate dictată de raţiunea de viaţă şi moarte, cu posibilitatea chemării la nevoie şi răspunderii la solicitări oricând, la orice oră din zi şi din noapte…”
După ce am intrat în posesia Cererii, dar şi a altor informaţii legate de faptele (unele, considerate chiar penale!) săvârşite de fostul şi actualul director Dan NOEL, aşa cum am procedat şi altădată când doream să dialogăm cu domnia-sa, i-am trimis un sms. Că, dacă în repetate rânduri, s-a dat pre(a)ocupat, şi ne-a lăsat impresia că-l sunăm întrerupându-l din muncă, am stabilit să folosim sms, ca un mijloc mai relaxat de comunicare. Înţelegând, probabil, justeţea cârcotelilor noastre în ceea ce priveşte comunicarea, dar şi rolul (benefic, desigur!) presei în această perioadă în care populaţia are nevoie de cât mai multe informaţii, majoritatea liniştitoare/încurajatoare, domnul Noel ne-a răspuns că „domnul a fost trimis în Comisia de disciplină, iar concluziile Curţii de Conturi la Parchet. Aştept punctele de vedere ale celor două organisme! (…) Sunt ocupat zi şi noapte! ”. Pe cale de consecinţă a acestui răspuns, înţelegeţi, sperăm, că era inutil să insistăm ca…să ce? Să aflăm dacă, într-avedăr, cei ce trebuie să ne apere trebuie ei înşişi apăraţi? Noi ştim, voi ştiţi, ei ştiu! Deci, Q.E.D!