DGASPC Ialomiţa – 75 de MILIARDE lei vechi pentru copiii cu autism

Distribuie articolul:

DGASPC Ialomiţa urmează să implementeze Proiectul „Centrul de zi specializat ,,Prosocial” Slobozia”, finanţat prin Programul lncluziune şi Demnitate Socìală (PIDS) 2021-2027, Apelul „Dezvoltarea de servicii specializate pentru copii cu tulburără de comportament” .

Directia Generala de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului lalomiţa îşi propun să deruleze Proiectul, având ca partener Asociaţia “Help Autism”, un ONG despre care iniţiatorii au precizat că “are experienţă în scrierea şi implementarea de proiecte, până în prezent derulând mai multe proiecte cu finanţare externă nerarambursabilă, dar şi în aplicarea de programe terapeutice de tip cognitiv-comportamental, terapie care dă rezultate foarte bune în intervenţia în cazul copiilor cu tulburări de comportament.”

Cine, pentru cine, şi de ce?

Obiectivul general al proiectului consta în dezvoltarea la nivelul judeţului lalomiţa de servicii specializate destinate copiilor cu tulburări comportamentale prin înfiinţarea unui centru de zi, în care vor fi furnizate servicii sociale specializate, evaluare şi intervenţii adaptate nevoilor copiilor cu tulburări comportamentale, precum şi familiilor acestora.

 Înfiinţarea unui centru de zi cu servicii specializate pentru copii cu tulburări comportamentale din judeţul Ialomiţa, pentru cel puţin 60 de copii pe parcursul unui an. Se urmăreşte ameliorarea situaţiei a 36 de copii cu tulburări comportamentale.

Situaţia actuală

 

Conform “analizei de nevoi” prezentată oficialităţuilor, situaţia actuală se caracterizează printr-un număr semnificativ de copii cu probleme de comportament, cu impact negativ pronunţat în şcoli (absenteism, repetenţie, abandon, climat educaţional afectat), dar şi printr-o insuficienţă a serviciilor specializate, singurele servicii pentru copii cu tulburări de comportament fiind Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii Slobozia, din cadrul DGASPC lalomiţa.

Serviciile oferite, fragmentat, de către consilierii şcolară în şcolile unde există astfel de specialişti. O altă problemă identificată prin analiza de nevoi este starea de frustrare la nivelul specialiştilor şi familiilor, care nu stiu unde să ceară ajutor de specialitate în judeţ. Este deja îngrijorătoare creşterea numărului de copii care prezintà tulburări de comportament, manifestă un comportament infracţional, consuă droguri sau se contruntă cu problema părăsirii domiciliului. Locaţia noului centru va fi în Slobozia, str. Dobrogeanu Gherea nr.9, lângă Catedrală.

Cum din conducerea DGASPC a plecat dl. Marcu Paul, adjunctul Badea Neculai, a preluat funcţia de Director General al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului lalomiţa

Durata proiectului va fi de 50 de luni, din care 29 de luni vor fi destinate dezvoltàriì infrastructurii noului centru, iar 21 de luni oferirii de servicii copiilor cu tulburàri de comportament din judetul lalornìta.

Bugetul total al proiectului este de 7.514.878 lei, din care 4.176.339 lei reprezintă finanşare nerarnbursabilă, iar 3.338.539 lei reprezintă contributie proprie a Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Asociaţia “Help Autism” va gestiona un buget de 1.734.697 lei, întreaga sumă reprezentând cheltuieli eligibile nerambursabile.

De reţinut că acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile identificate în faza de elaborare sau în faza de implementare a proiectului, acoperirea tuturor costurilor suplimentare, se suportă din fonduri proprii, în documentele oficiale fiind deja stipula acest aspect “ în cazul în care, pe parcursul irnplementării proiectului, în vederea atingerii obiectivelor acestuia, se impune depăşirea bugetului proiectului”.

Proiectul se află în etapa de elaborare, până în prezent realizându-se: elaborarea şi aprobarea unei aşa-numite “Notă conceptuală” a proiectului, prin HCJI nr.77/28.04.2025, elaborarea şi aprobarea temei de proiectare prin HCJI nr.78/28.04.2025 şi realizarea documnentaţiei tehnico-economice, faza SF şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin HCJI nr.79/28.04.2025

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *