Deţinuţii de azi, bucătarii de mâine

Distribuie articolul:

Potrivuit unui comunicat de presă remis redacţiei Ştirea, de către Peniternciarul de maximă siguranţă din Slobozia, calificarea/recalificarea profesională reprezintă una dintre condiţiile de bază, care contribuie la reintegrarea postdetenţie, asigurând foştilor deţinuţi oportunitatea identificării unui loc de muncă, implicit şi a unei surse de venit, în măsură să susţină independenţa individuală.

Pentru concretizarea acestui obiectiv, în data de 12.05.2022, Serviciul Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Slobozia, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași au demarat cursul de calificare în ocupația de ajutor bucătar –  cod COR 941101, cu 13 deținuți clasificați în regim închis.

Acest curs de calificare creează deținuților oportunitatea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale necesare integrării/reintegrării pe piața muncii după liberarea din penitenciar, oferind totodată  și beneficii “imediate”, respectiv 20 de zile considerate executate pentru absolvirea cursului de calificare, precum și 50 de credite care pot fi utilizate pentru obținerea recompenselor de către deținuți.

Activităţile de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională a deţinuţilor sunt parte a demersurilor educative derulate pe parcursul executării pedepselor privative de libertate și contribuie la atingerea unuia dintre scopurile executării pedepselor, anume „formarea unei atitudini corecte faţă de muncă”.

Aşadar, pe lângă banii publici cheltuiţi cu cazarea şi mâncarea, iată, statul face eforturi financiare şi pentru (re)calificarea celor certaţi cu legea. Câţi bani se vor cheltui şi pentru aceste cursuri, onor conducerea Penitenciarului nu „raportează cu mândrie proletară”. Iar noi, să-i întrebăm, la ce bun? Cui mai foloseşte să afle „umpic” din noianul de cheltuieli despre care nu se ştie? Întrebarea fiind una retorică, nu ne rămâne decât să ne dorim ca să devină bucătari pricepuţi toţi cei care vor urma aceste cursuri.   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *