Deşi subvenţionată „la greu”, agricultura e profitabilă doar pentru boieri…

Distribuie articolul:

agricultura INS* Industria alături de sectorul informaţii şi comunicaţii au avut cea mai importantă contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în primul semestru din acest an, în timp ce agricultura şi construcţiile au tras în jos economia, potrivit datelor provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul II din acest an, economia României a fost susţinută tot de industrie cu 0,7%, dar şi de sectorul de intermedieri financiare şi asigurări cu 0,3%, iar agricultura, comerţul cu ridicata şi amănuntul şi sectoare precum repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante au avut contribuţii negative de -0,3% şi – 0,5% la evoluţia PIB.
INS a confirmat miercuri datele referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul II din 2014, potrivit cărora acesta a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul unu 2014 (date ajustate sezonier), iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier.
În semestrul I 2014, PIB a crescut comparativ cu semestrul I 2013 cu 2,4%, pe seria brută, şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 163,008 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 1% faţă de trimestrul I 2014 şi în creştere cu 1,5% faţă de trimestrul II 2013. Comparativ cu media trimestrială a anului 2000, cea mai mare creştere economică s-a înregistrat în trimestrul III 2008 (+63,5%). În trimestrul II 2014, Produsul intern brut a fost cu 2,4% mai mic comparativ cu trimestrul de vârf al perioadei, respectiv trimestrul III 2008. Datele INS arată că Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2014 a fost de 324,838 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de semestrul I 2013.
De asemenea, pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2014 a fost de 152,968 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,2% faţă de trimestrul II 2013, iar pentru semestrul I 2014 a depăşit 279,352 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de semestrul I 2013. „Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%, informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%. O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor de 6,2%”, se arată în comunicatul INS. Reducerea volumului de activitate din construcţii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2% în prima jumătate a acestui an.
Agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut şi ele o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8% tot în primele şase luni din 2014.
Potrivit Agerpres, din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea Produsului Intern Brut în semestrul I 2014 le-au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 5,1%, exportul net (+1,0%), ca o consecinţă a creşterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu creşterea mai redusă a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 10,6%.
Pe de altă parte, în urma scăderii semnificative a volumului formării brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -2,2%.
INS precizează că în urma revizuirii, indicele de volum al Produsului Intern Brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la o creştere cu 0,2%, la scădere cu 0,2%. „Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, numărului de regresori folosiţi, modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile. Ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2014 în seria trimestrială şi ajustării sezoniere a acesteia, indicii de volum au fost revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 161 din 2 iulie 2014. În urma revizuirii, indicele de volum al Produsului intern brut din trimestrul I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la 100,2% la 99,8%”, precizează comunicatul INS


Distribuie articolul:

6 thoughts on “Deşi subvenţionată „la greu”, agricultura e profitabilă doar pentru boieri…

  1. I-a verificat cineva vreodata pe „boierii” astia moderni ? Ca taranul ramane cu praful de pe toba . astia sunt in stare sa-i fure si ouale de sub closca

  2. Mă uitam la Antena 1 Slobozia, şi ce am observat?! Niciun ţăran. Numai boieri gen fostul director de la Direcţia Agricolă, dl. Viorel Nica, primăriţa din Sf. Gheorghe, madam Gomez şi alţi „mari” agricultori, cu jdemii de hectare, probabil moştenite de la alde mă-sa. I-a întrebat cineva în ce condiţii contractuale împovărează pe bietul proprietar de teren care, din varii motive, se vede obligat să dea în arendă acele suprafeţe de pe urma cărora arendaşii români se umple de maşini de zeci şi sute de mii de euro, de viloaie care mai de care, s-a deranjat vreo instituţie abilitată a statului, cum ar fi I.T.M., să verifice în ce condiţii contractuale, mai mult lipsă, lucrează „angajaţii” sau „zilerii” şi cum sunt plătiţi aceştia?! Cum dracu se face că arendaşii se umplu de bani şi toate cele, ba mai şi sponsorizează partide şi alte structuri cu bani grei, iar proprietarii de terenuri agricole abia-şi târâie viaţa de zi cu zi?! A verificat vreodată cineva, prin ce minune un fost ofiţer de securitate, dl. Lucian Avram, a ajuns unul dintre marii agricultori ai Ialomiţei şi, poate, nu numai?! Să fi fost mai specialist decât mulţi ingineri agronomi sau medici veterinari care, la ora actuală, sunt adevărate slugi la asemenea indivizi?! Şi, vorba poetului: În România revolută/Rahaţii au medici argaţi/Iar medicii adevăraţi/Sunt daţi afară de … rahaţi!

  3. @ SORIN Nu te mai uita la antene:)) Și lasă-i pe boieri să acumuleze, nu-i mai supune oprobriului public, ba că fură securiști..ba că nu-s specialiști..ba că ar fi evazioniști:)) Și nu mai umbla cu delațiuni prin postări, că nu-ți șade bine..și doar știi că bătaia și cordeala nu se mai recuperează:))Nu-i treaba noastră relația dintre arendași și proprietarii de parcele…treaba noastră în această societate e să fim atenți la organele statului ce nu-și fac treaba, și-i lasă pe boieri să șmecherească subvenții, taxe și impozite..sau să=și bată joc și de forța de muncă!! E adevărat că boierii ajung penali doar când se luptă între ei..și doar atunci mai instrumentează alde anti-fraudă vreun boier…în rest, vedem comunicate de presă cu nu știu ce administrator ce a reținut și nu a virat la bugete câteva mii de lei:))Societatea poate merge mai departe, ca până acum, cu corupție și șmecherie de partid, dar finalul va fi cu revoluție adevărată..cu vărsare de sânge…mai ales că o calamitate naturală de mari proporții ar accentua tensiunea din societate. Așa că domnii boieri și oligarhii ce conduc pe rând statul… ar trebui să facă bine și să-și scoată afacerile și banii la vedere, să intre în competiție cinstită…că altfel, în maxim zece ani , ei și copiii lor vor face, forțați, autostrăzile promise..ba o să refacă și sistemul de irigații:))Dar și-n această ipoteză..tu nu o să ai vreo bucurie, Sorine…o să fii moș…și-n vila cu piscină în care te va caza Frontul revoluționar..o să ți se pară ca-n o pușcărie de lux…și cred că n-ai să găsești vreo bibliotecă-n vilă, să-ți omori timpul cu lectura…că n-o să mai poți cu băutura))

  4. In Romania revoluta/ cand psd-ul guverneaza/ economia-i in bancruta/ iar politrucii promoveaza!/…inclusiv cei numiti de ,,SORIN”.

  5. Băi.Mike…de boierul penal Cazacu Marinică ai auzit?? Dar de portul din Ion Roată ai auzit?? Dar de satana de Băsescu și maimuța lui blondă ai auzit?? Știu că ai auzit și știi și de ciorditorii ăștia…așa că pune-i și pe ăștia din PDL lângă cei pomeniți de Sorin!!Ți ai dreacu+ cu pdlul vostru…vă dați fete mari acum, golancelor cu chiloței albi:))

  6. @Dănuţ. Nu-l mai înjura pe Băsescu, fiindcă şi el recomanda „nu vă mai uitaţi la Antena 3!”. Desigur, glumesc. Doar că dragă @Dănuţ, maimuţăreala porumbului n-a fost transmisă decât de Antena 1 Slobozia, altfel mă uitam la Discovery, deşi nu cred că acel post a „descoperit” agricultura performantă din Ialomiţa datorată marilor specialişti cărora vrei tu să le iei apărarea. Nu uita că România a fost şi este furată de universitari, nu de cizmari analfabeţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *