* Preşedintele Camerei Agricole Naţionale (CAN), Cornel Stroescu, a cerut structurilor din cele 15 judeţe din ţară în care s-au înfiinţat Camere Agricole să efectueze o evaluare a pagubelor produse de grindină şi ploi în ultimele zece zile.
Această situaţie ar fi, cică, necesară pentru identificarea unor soluţii de despăgubire şi sprijinire a fermierilor agricoli afectaţi, în unele zone înregistrându-se calamităţi ale culturilor de grâu, orz, secară, rapiţă, livezi şi legume pe mii de hectare.
„Vom înainta Guvernului României şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o documentaţie care va cuprinde rapoartele centralizate pe judeţe cu suprafeţele de teren şi tipurile de culturi distruse de fenomenele meteorologice extreme”, a precizat Stroescu.
În context, Stroescu a afirmat că atât micii fermieri, cât şi marii fermieri care au investit sume importante de bani în înfiinţarea şi întreţinerea culturilor trebuie ajutaţi financiar, mai ales că culturile au fost distruse în unele cazuri în proporţie de 100%.
„Dacă agricultorii păgubiţi vor fi obligaţi să plătească, datorită unei legislaţii greşite, şi impozitul pe profit calculat arbitrar şi artificial la suprafaţa de teren cultivat, fără să se scadă pierderile, vom ajunge în faliment şi vom fi chiar nevoiţi să abandonăm pământurile aflate în proprietate sau în arendă”, a spus Stroescu.
Acesta consideră că va găsi înţelegere la ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a începe demersurile de acordare a unor facilităţi „pentru robii pământului”.