Cu ce se laudă primarul Sava. Constantin Sava

Distribuie articolul:

Sava Constantin este politicianul cu state vechi în funcţia de edil-şef al municipiului Urziceni. Ca şi-n cazul altor primari (excepţie de la regulă făcând primarul municipiului Slobozia, desigur!) nici pe Sava nu l-am deranjat de prea multe ori cu întrebări iscoditoare, ale căror răspunsuri să se constituie în „piatră de temelie” pusă la baza unor articole cârcotaşe. Dându-mi seama că, totuşi, şi acest municipiu face parte din judeţul pe raza căruia ne străduim să distribuim ziarul, mi-am zis că se cuvine să aflăm măcar câţi bani are pe mână domnia-sa, ce-a făcut şi ce-are de gând să (mai) facă pentru bunăstarea locuitorilor care (nu) i-au încredinţat încă un mandat.

Aşa că i-am adresat câteva întrebări şi, azi, suntem în măsură să vă spunem că dacă ar fi să ne raportăm numai la răspunsul dumnealui, am spune că n-a făcut cine ştie ce „mare brânză”. Chit că are şi-n acest an purcoi de bani pe mână, respectiv 32.800.000 lei, adică aproape 330 de miliarde de lei vechi. Convins fiind că prea puţini vor avea răbdarea să aştepte să „descarce ” internetul, pentru a vizualiza cele 34 de pagini în care s-au stipulat bugetul, organigrama şi lista de investiţii, primarul Sava trage nădejde că şi anul acesta prea puţini fi-vor „cârcotaşii” care să-i strice imaginea pe care el o consideră bună, fapt pentru care se şi simte îndreptăţit să fie arogant şi să nu bage în seamă presa, măcar cât să îi servească oarece comunicate de interes public, comunicate din care să înţeleagă contribuabilii ce-au făcut el şi, desigur, ai lui salariaţi şi consilierii locali cu banii publici.

 Conspectăm şi reliefăm

Primăria municipiului Urziceni are în plată un număr de 744 de salariaţi. Defalcat pe locuri de muncă şi cheltuieli salariale, situaţia se prezintă astfel:

 171 de salariaţi sunt în cadrul Spitalului. Pentru salarizarea lor se preconizează a se cheltui anul acesta suma de 5.571.000 lei RON, adică peste 55 de miliarde de lei vechi;

 383 de salariaţi sunt în învăţământ. Pentru salarizarea lor s-a repartizat pentru anul 2014, suma de 12.980.000 lei RON, adică aproape 130 de miliarde de lei vechi.

 50 sunt „asistenţii personali” ai unor persoane cu dizabilităţi, însoţitori pe care-i plăteşte statul, pentru anul 2014 repartizându-li-se 539.000 lei RON, adică vreo 5,3 miliarde lei vechi;

– 140 sunt subalternii domnului primar. Din acest număr impresionant, 33 sunt angajaţi la „spaţii verzi” şi 4 la cimitir; 7 la Poliţia locală; 6 la Evidenţa populaţiei; 11 la „ activităţi sportive şi recreative” şi, curios lucru, 6 figurează la „sănătate”. E posibil să reprezinte numărul asistentelor medicale de prin unităţile de învăţământ. Pentru salarizarea „in corpore” a salariaţilor direct subordonaţi primarului se cheltuieşte 2.984.000 lei RON, adică aproape 30 de miliarde de lei. Per total, reţineţi că 22.074.000 lei RON înseamnă fondul de salarii preconizat a fi cheltuit anul acesta, de către primăria municipiului Urziceni. Adică peste 220 de miliarde de lei vechi. Oricine ştie ce anume muncă presupune meseria de medic, profesor şi chiar „însoţitor” al omului bolnav. Nu-i aşa că sunteţi curioşi să aflaţi ce muncă prestează ceilalţi 140 de salariaţi aflaţi în subordinea domnului primar Sava? Şi nu-i aşa că „realizările măreţe” rezultate în urma muncii lor ar trebui să se reflecte, mai ales, în realizarea investiţiilor pe care mulţi (nu) le văd şi nici nu ştiu cât au costat (an după an, după an, în cazul unora!), dar şi ce firme le-au proiectat şi executat? Ei bine, la fel de curioşi am fost şi noi şi, întrebându-l, am fost surprinşi să aflăm că aferent anului trecut, domnul primar nu se poate lăuda decât cu „Amenajare piaţa agro-industrială şi reabilitare hala lactate existentă”. Trecem peste faptul că, din motive care ne ridică alte semne de întrebare, domnia-sa a omis să ne spună şi care-i suma totală de bani publici cheltuită pentru această investiţie, şi cine a executat lucrarea şi SF-ul, şi vă mai spunem doar că nici atunci când vine vorba despre dezvoltarea şi modernizarea municipiului, în acest an, intenţiile nu-s prea consistente, atât ca număr de obiective, cât şi ca valoare cheltuită pentru desăvârşirea lor. Spun asta, deoarece la întrebarea mea, domnul Sava a răspuns sec: „ Investiţiile preconizate a începe în acest an: « Infrastructura tehnico-edilitară şi de drumuri pentru dezvoltarea zonelor industriale în municipiul Urziceni». Atât. Deocamdată nu s-a realizat decât Studiul de Fezabilitate, iar pentru el deja s-au alocat (dacă nu cumva s-a şi plătit) suma de 78.864 lei RON, adică aproape 800 de milioane de lei vechi. Cine a depus un număr de hârtii reprezentând proiectarea şi avizele, eventual şi nişte schiţe, pentru a încasa atâta bănet? SC Romproed S.A.

IONICA GHINEA

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *