Cu ce se-aleg românii neîmproprietăriţi cu terenuri (retro)cedate ?!

Distribuie articolul:

subventii teren• Peste un milion de fermieri vor beneficia de sumele cuvenite prin plăţi directe, în valoare de 692 milioane de euro, începând din 16 octombrie.

APIA va face toate eforturile să înceapă plăţile către aceştia. Aproape 1.050.000 de fermieri vor primi începând din 16 octombrie banii cuveniţi, plăţi directe, în valoare de 692 milioane de euro. De la aceeaşi dată, vom începe plăţile şi pentru Axa 2, în valoare de 619 milioane de euro. Ministerul are aceste sume disponibile pentru plăţi, singurul lucru care trebuie finalizat fiind controlul în teren. De asemenea, la solicitarea fermierilor şi sectorului zootehnic, vom începe eliberarea de adeverinţe pentru accesarea de credite de la băncile cu care avem semnate acorduri’, a afirmat Constantin.
La jumătatea acestui an, MADR menţiona că România doreşte să menţină „Plata directă pe suprafaţă” (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) până în anul 2020, inclusiv, dar, în acelaşi timp, trebuie să întocmească o listă neagră cu beneficiarii care vor fi excluşi de la acest tip de plăţi. Consultările cu privire la plăţile directe (Pilonul I) au avut loc în contextul în care, potrivit noii Politici Agricole Comune aferente perioadei 2015-2020, statele membre aveau obligaţia să notifice Comisiei Europene, până la 1 august 2014, opţiunile lor legate de aplicarea acestor plăţi.
Din motive mercantile, majoritatea jurnaliştilor nu se apleacă asupra motivelor pentru care ar trebui să se mai acorde subvenţiile, simplul motiv că aşa s-a hotărât (de către UE, europarlamentari, parlamentari şi alţi conducători iubiţi!) fiind oarecum anacronic, desuet şi chiar lipsit de bun simţ faţă de cetăţenii care, de ani de zile, doar contribuie la plata subvenţiilor, ei neavând parte nici măcar de o calitate din ce în ce mai bună a produselor pe care agricultorii le vând neserios de scump. Sigur că, de fiecare dată când se aduc în discuţie calitatea preparatelor şi preţurile, producătorii bagă la înaintare diferenţa dintre subvenţiile boierilor din România şi cele ale boierilor de peste hotare. Analizând sub toate aspectele această şagă, îndrăznesc a spune că şi dacă subvenţiile agricultorilor români ar fi la fel ca ale celor din alte ţări europene, preţurile produselor agro-alimentare tot mari ar fi în raport cu salariile celorlalte categorii socio-profesionale care se constituie în marea masă a cumpărătorilor nesubvenţionaţi de la bugetul statului şi al Uniunii Europene.
(I.G.)

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *