Apicultorii au cerut – şi ei! – bani!

Distribuie articolul:

apicultori* Un număr de 5.391 de apicultori organizaţi în 143 forme asociative au beneficiat, în acest an, de finanţările prevăzute în Programul Naţional Apicol 2014, suma totală solicitată până la 1 august fiind de peste 32,5 milioane de lei în condiţiile în care prin PNA au fost alocate 29,7 milioane de lei.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. Anul trecut, au fost produse aproximativ 18.000 de tone. În prezent, România deţine 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar numărul familiilor de albine certificate – 110.000.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale remis AGERPRES, pentru perioada 16 octombrie 2013 – 15 octombrie 2014 a fost alocată suma de 29.705.660,20 lei, pentru următoarele măsuri de ajutor financiar: realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor; achiziţionarea de medicamente şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa folosite în apicultura convenţională şi ecologică; achiziţionarea de mătci, roiuri pe faguri şi/ sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică; achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral; decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii. În urma centralizării, de către APIA, a cererilor de plată depuse de solicitanţi până la termenul limită de 1 august 2014 suma solicitată este de 32.560.076,13 lei faţă de 29.705.660,20 lei. „Deoarece Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” nu a depus la APIA cererea şi documentele justificative necesare pentru implementarea măsurii privind realizarea Sistemului informatic pentru identificarea stupilor, suma alocată pentru anul 2014 a fost realocată pentru celelalte măsuri prevăzute în Programul naţional apicol”, se menţioneză în comunicatul citat.
Pentru anul 2014, peste 12,97 milioane de lei au fost alocaţi pentru decontarea procentuală a sumelor pentru achiziţia mătcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine şi alţi 11,56 milioane de lei pentru decontarea procentuală a sumelor pentru achiziţia stupilor. De asemenea, peste 5 milioane de lei au fost alocaţi pentru decontarea integrală a sumelor pentru achiziţia de medicamente şi a fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa pentru combaterea varoozei. O sumă de 527 lei a fost alocată pentru decontarea integrală a analizelor fizico-chimice ale mierii.
Beneficiarii Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016 sunt: apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit datelor furnizate recent de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, producţia de miere s-a redus la jumătate în acest an, din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud, iar preţul mierii a urcat deja cu 10 – 15 procente.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *