Nu este nevoie de un geniu pentru a ajuta un copil să-şi atingă potenţialul său intelectual, e nevoie doar de un părinte iubitor şi implicat. În primii zece ani de viaţă ai unui copil, creierul realizează trilioane de conexiuni, si este cel mai maleabil posibil din întreaga sa viaţă. Cu fiecare nouă abilitate – fie că, cântă la vioară sau învaţă japoneza – creierul dezvoltă conexiuni importante care influenţează alte abilităţi, cum ar fi matematica şi abilităţile verbale sau capacitatea de a empatiza cu alţi copii. Vă recomand câteva “tipsuri” pentru a încuraja micii campioni.
• Hrănirea creierului. Auzim mereu că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, este adevărat, mai ales atunci când vine vorba de creierul în curs de dezvoltare al copiilor. Studiile au aratat că, copiii care manâncă micul dejun au performanţe mai bune la testele de memorie şi atenţie decât cei care nu servesc prima masă a zilei. Sărirea peste micul dejun regulat este asociată cu întârzieri şcolare, fluenţă verbală deficitară, iar profesorii şi părinţii observă schimbări negative în comportamentul copilului. De aceea mesele bogate în proteine şi fibre oferă copilului o realimentare constantă a creierului.
• Determină stilul de învăţare al copilului. Observă dacă copilul tău absoarbe informaţia prin ascultare şi instrucţiuni verbale, îşi doreşte să-şi folosească mâinile pentru a descoperi lumea sau funcţionează cel mai bine prin vizualizarea imaginilor. Astfel îl vei ajuta să înţeleagă mult mai uşor ceea ce are de realizat în activitatea educativă.
• Învaţă-l o limbă străină-Copiii care învaţă o limbă straină au o comunicare mai bună, nu devin frustraţi la fel de uşor şi caută diferite moduri de rezolvare a problemelor. Aceştia pot avea o creştere uimitoare în competenţe cognitive, creativitate, matematică şi ştiinţă.
• Lasă-l să se joace cu muzica. Multe studii demonstrează că, copiii care au învăţat să cânte la un instrument muzical au avut performanţe mai bune la testele asociate cu alfabetizarea, memoria verbală, matematica şi creşterea IQ. Prin muzică se pot mări zonele creierului ce implică lectura, matematica şi raţionamentul spaţial.
• Arta de a citi. Cărţile sunt o sursă de informaţie şi cu cât se desluşesc mai din timp, cu atât mai mult copilul va dobândi competenţe lingvistice şi va crea conexiuni de celule cerebrale valoroase, care vor rămâne în vigoare pentru tot restul vieţii lor.
• Explorează lumea, căutaţi informaţii despre ţara de origine şi culturile străine pentru a le valorifica şi a face copilul să înţeleagă importanţa istoriei.
• Creativitatea. Arta îmbunătăţeşte procesul de învăţare, de aceea copiii ce sunt îndreptaţi către cursuri de artă obţin rezultate mai bune la învăţătură, capătă mai multă încredere în forţele proprii, au abilităţi independente şi o gândire dezvoltată. Până la urmă, nimic nu depăşeşte satisfacţia de aţi vedea propria lucrare apreciată.