Contabilii – revoltaţi de implementarea sistemului RO e-TVA

Distribuie articolul:

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România își exprimă dezamăgirea profundă față de implementarea sistemului RO e-TVA, considerând că acesta ar trebui desființat, în special în lumina recentului ordin al Președintelui ANAF nr. 3775/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 726 din 24.07.2024, care introduce un decont de TVA precompletat, pe care îl considerăm inadecvat și inoportun.

Dacă autoritățile fiscale insistă asupra implementării decontului de TVA precompletat, ne-am fi așteptat ca sumele prezumate de autorități privind TVA de plată sau TVA de recuperat să fie asumate de acestea.

Totuși, aceste valori, în special TVA de plată solicitată de autoritatea fiscală de la contribuabili, nu sunt asumate de autorități, fapt care arată că acest sistem nu poate funcționa eficient.

Pentru publicul larg și pentru cei care implementează sistemul RO e-TVA fără experiență în completarea deconturilor de TVA, reamintim că formularul D300, modificat ultima dată prin OpANAF nr. 888/2024, este un act normativ tipizat format din 46 de rânduri, structurat astfel:

– Rândurile 1-19 evidențiază vânzările și TVA colectată din respectiva perioadă pentru contribuabil.

–  Rândurile 20-36 reflectă cumpărările și TVA deductibilă din respectiva perioadă pentru contribuabil.

– Rândurile 37-46, cele mai importante din perspectiva TVA, reflectă suma TVA de plată sau TVA de recuperat, asumate sub prezumția falsului în declarații de către contribuabil.

Recentul act normativ propune un decont de TVA precompletat care cuprinde doar primele 36 de rânduri, omițând secțiunea esențială privind TVA de plată sau de recuperat. Aceasta denotă o lipsă de asumare a răspunderii de către autorități. Elemente pe care autoritățile fiscale nu și le-au asumat:

– Rândul 38: „TVA de plată în perioada de raportare” – acest element fundamental pentru bugetul de stat, estimat la circa 120 miliarde lei din TVA, nu este asumat de autorități. Lipsa acestei informații poate denatura bugetul de stat.

– Rândul 41: „TVA de plată cumulat” – cea mai importantă informație pentru orice analiză fiscală, indicând TVA-ul datorat cumulat de contribuabil, nu este inclusă în decontul precompletat.

– Rândul 44: „Suma de TVA negativă de plată” – deși termenul „negativ” este folosit, acesta reprezintă TVA-ul de rambursat de la bugetul de stat către contribuabil, esențial pentru bugetul de stat și contribuabili, în special pentru cei care efectuează investiții sau exportatori.

Analiza actului normativ și a situației provocatoare determinate de recentul ordin al Președintelui ANAF au fost realizate de către Adrian Bența, Consultant fiscal și auditor financiar.

”Este foarte important să ne exprimăm dezaprobarea fermă cu privire la contextul impus mediului de  afaceri și raportul de forțe inechitabil dintre responsabilitatea autorității fiscale și cea a contribuabililor. Este inacceptabil ca autoritățile fiscale să nu își asume responsabilitatea pentru valorile prezumate privind TVA de plată sau de recuperat. Această lipsă de asumare nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar pune și o presiune nejustificată pe mediul de afaceri, afectând negativ stabilitatea și dezvoltarea acestuia.”Adrian Bența, Consultant fiscal și auditor financiar

Impactul neasumării responsabilității de către autoritatea fiscală Lipsa de asumare a responsabilității de către autoritatea fiscală în ceea ce privește decontul de TVA precompletat pune o presiune nejustificată pe contribuabili. Aceștia sunt nevoiți să justifice diferențele mai mari de 20% și de 5.000 lei, fără ca autoritatea fiscală să își asume vreo răspundere pentru aceste sume. Aceasta nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar și creează un mediu de afaceri instabil și imprevizibil. Contribuabilii sunt forțați să aloce resurse suplimentare pentru a naviga printr-un sistem complex și adesea incoerent, ceea ce le afectează capacitatea de a se concentra pe activitățile lor de bază și pe dezvoltarea afacerilor.

Efectele negative asupra mediului de afaceri Implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA și lipsa de claritate legislativă au consecințe grave asupra dinamicii mediului de afaceri. Companiile, în special cele mici și mijlocii, se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară și menținerea conformității fiscale. Această incertitudine fiscală poate duce la reducerea investițiilor, încetinirea creșterii economice și chiar la închiderea unor afaceri. De asemenea, companiile care efectuează investiții majore sau care se concentrează pe exporturi sunt grav afectate, deoarece nu pot recupera în mod eficient TVA-ul rambursabil, esențial pentru cash flow-ul lor.

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România

solicită încetarea reglementărilor haotice din sistemul RO e-TVA și responsabilizarea autorităților fiscale la același nivel cu contribuabilii. Este imperativ ca autoritățile fiscale să își asume aceeași răspundere pe care o au contribuabilii când depun declarații fiscale. Înainte de adoptarea oricărui act normativ, este esențial ca acesta să fie supus unei dezbateri publice. Aceasta ar permite identificarea și corectarea eventualelor probleme, asigurând astfel o legislație fiscală coerentă, aplicabilă și predictibilă.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *