* Conacul Bolomey este localizat în comuna Cosâmbești, la 5 km de Slobozia – localitatea ce se pretinde a fi municipiu-reşedinţă de judeţ, chit că gradul de dezvoltare economico-social-culturală este „la piciorul broaştei”. Conform Certificatului de Urbanism nr. 43 din 18.11.2015, emis de Primăria comunei Cosâmbeşti, terenul aferent ansamblului monunent istoric are suprafaţa de 37.554 mp.
Construit în anul 1892 de o echipă de meșteri italieni, acesta a rămas până în zilele noastre o construcție reprezentativă pentru arhitectura conacelor din estul Câmpiei Române. Din anul 1932 a intrat în posesia lui Constantin Bolomey. Pe moșia acestuia se mai găseau și o biserică de mici dimensiuni, un parc dendrologic, o pădure, o livadă, o orezărie, crescătorie de animale, cărămidărie și câteva anexe, din care se mai păstrează doar una. Regimul instaurat după al doilea război mondial i-a conferit o exploatare care l-a degradat rapid, conacul deservind ferma din Bora, pe post de crescătorie de pui și CAP-ul din Cosâmbești, ca depozit de legume și îngrășăminte. În anul 1997 conacul Bolomey a intrat în programul de restaurare al Ministerului Culturii și Cultelor. Acestea sunt informaţiile pe care le vântură prin cele înscrisuri oficiale, ba Florin Vlad – directorul Muzeului, ba Elena Pacală – directoarea Direcției pentru Culte și Patrimoniu Ialomița, femeia care a refuzat să părăsească postul, odată ce „s-a schimbat garda” şi…acolo a rămas „înfiptă” în funcţia călduţă şi bine plătită, mai ales în raport cu munca prestată de ’mneaei!
Mărire şi decădere, graţie celor de la Putere!
Pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului, Oficiul Național pentru Protejarea Patrimoniului a executat în anul 2001 lucrări preliminare care însă au fost sistate din cauza lipsei de fonduri. Din anul 2003 monumentul istoric și de arhitectură a fost inclus în patrimoniul Muzeului Județean Ialomița. Mulţi au avut aşteptări în ceea ce priveşte acest obiectiv. Mai ales istoricii, oamenii de Cultuură, dar şi oamenii simpli, cetăţeni ai localităţii pe raza căreia sălăşluieşte acest edificiu. Mulţi au sperat să fie una dintre priorităţile managementului directorilor mai-sus amintiţi. Unii chiar au crezut că preşedintele Gheorghe Savu, mai apoi, preşedintele Silvian Ciupercă vor conştientiza gradul de degradare şi vor face ceea ce trebuie pentru acest obiectiv de patrimoniu. Din păcate, în afară de proiecte scrise pe hârtie, nimic nu s-a schimbat în bine acolo, la Conacul Bolomey, Cosâmbeşti, Ialomiţa, România. Cea mai recentă hârtie plină de promisiuni o reprezintă Hotărârea Consiliului Judeţean Ialomiţa, cea care modifică o altă Hotărâre, emisă în 2016, prin care s-a aprobat „documentaţia tehnico-economică, faza D.A.L.I, la obiectivul de investiţie « Reabilitarea monumentului istoric şi de arhitectură Conacul Bolomey » . Vreţi să ştiţi care este suma de bani prinsă în Devizul de lucrări cuprins în Hotărârea CJI, la acea vreme? Fix 21.653.621 lei. În lei vechi, asta înseamnă peste 216 MILIARDE. Nu intrăm azi în detalii privind (ne)plata Studiului de Fezabilitate, a documentaţiei pentru ca lucrările de execuţie să poată fi demarate. Azi doar vă prezentăm câteva fotografii sucestive pentru delăsarea care zace în atitudinea conducerii de partid şi de stat. Sperăm că veţi putea distinge imaginile (de groază!) prinse pe obiectivul aparatului de fotografiat aparţinând cetăţeanului care ne-a contactat pe adresa redacţiei şi, vădit revoltat de ceea ce a văzut, ne-a întrebat dacă putem să facem cunoscută starea de fapt a acestei „dărăpănături”, pe care – cu un tupeu razant cu nesimţirea – oficialităţile locale şi judeţene o prezintă în înscrisuri ca fiind un Monument…!
IONICA GHINEA
Si oile alea au pus stăpânire pe dărăpănatura .Ar trebuii plătite ca tund iarba :))) ce coteț!