Graţie alegerilor locale săvârşite în anul 2016, comuna Gheorghe Lazăr este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri, din care 6 de la PSD. Primarul Marian Buzea (PSD) a fost înscăunat însă în anul 2013. La alegerile din 2016, avea deja „stagiu în câmpul muncii” , aşa că Marian Buzea a obținut 1.029 de voturi dintre cele 1.354 de voturi valabil exprimate. Prezența la votul acordat pentru actualul mandat a fost una la fel de impresionantă ca pe vremea fostului primar, actualul senator Marian Pavel, cele 71 de procente demonstrând cât de convingător poate fi un partid aflat la Putere de-atâta amar de ani. Dintre cei 1.947 de cetățeni cu drept de vot, la urne au curs şuvoi 1.388, în alea doar două secții de votare existente pe raza comunei. După înscrisurile oficiale rezuiltate în urma ultimului Recensământ, în comună îşi duc traiul vreo 2.300 de locuitori, însă numărul acestora este într-o îngrijorătoare scădere, ca în toată România, de altfel…
Am vrut să aflăm ce mai face…
Din cauză că site-ul Primăriei este „varză”, legea transparenţei decizionale este „călcată în picioare”, nu numai încălcată „în litera şi spiritul ei”. Sigur că, atunci când l-am rugat să comenteze de ce pe site-ul Primătiei nu au mai fost de-atâta amar de ani postate informaţii, măcar Hotărârile de Consiliu Local, domnul primar a găsit o scuză care m-ai mult îl acuză! Şi care este o scuză de-a dreptul penibilă, fie şi numai din cauză că după ce ne răspunde că „Pe site-ul Primăriei sunt prezentate incomplet informaţiile, deoarece nu avem personal pentru a desfăşura această activitate”, neavând încotro, ne prezintă şi ditamai lista cu cheltuielile pe care domnia-sa le-a săvârşit plătind presa pentru tot felul de închipuite anunţuri…Anunţuri pe care, la o adică, le-ar fi putut posta pe site, cu banii respectivi (vreo 70-80, poate100 de milioane de lei vechi pe fiecare an), acoperind judicios o răsplată a muncii unui colaborator care să se ocupe de site-ul împricinat! Ce-am aflat, totuşi? E greu, însă, să ştii de unde „să prinzi problema”, mai ales când nu ştii care este obiectul fiecăreia dintre Hotărârile pe care, lună de lună, an după an, le-au votat consilierii. Şi-atunci, n-ai decât să întrebi despre obiectivele de investiţii, cheltuieli bugetare, acţiuni despre care ai aflat deplasându-te în respectiva localitate sau „pe surse”. Aşa se face că am aflat că Primăria Gheorghe Lazăr are un buget de vreo 70 de MILIARDE de lei vechi pe care îl cheltuieşte pentru salarizare şi, din ce rămâne, plus „ce pică” de la Guvern şi/sau CJI, întru „reechilibrare” sau susţinerea marilor proiecte… Întrebând ce proiecte de investiţii s-au finalizat anul trecut şi-n acest an, azi putem titra despre. Modernizarea şi extinderea Grădiniţei, proiect (adică documentaţii/hârtii) care a fost întocmit de către firma S.C. ALCAMAR SRL şi a costat vreo 400 de milioane de lei vechi. Când se va şi apuca vreun constructor, de-această lucrare nu ştim, că domnul primar n-a scos un cuvând în plus cu privire la aceste (ne)realizare! La fel s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte „ Modernizare gospodărie apă şi înfiinşţare sistem de canalizare menajeră. Studiul de Fezabilitate (adică SF-ul, proiectul) a fost întocmit de către firma S.C. HYDRO&DESIGN SRL, iar suma plătită de primar, respectiv încasată de patron a fost de un pic peste 71 de milioane de lei vechi. A urmat apoi elaborarea de proiecte pe hârtie pentru „Extinderea, reabilitare şi dotare Cămin Cultural, SC PRORENT SRL încasând vreo 350 de milioane de lei vechi. Ca şi când nu erau de-ajuns atâtea proiecte pe hârtie, primarul Buzera s-a gândit că n-ar strica şi nişte planuri pentru „Extindere, reabilitare, modernizare şi dotare Centru Cultural, pentru care a şi fost filotim şi a şi plătit 100 de milioane de lei vechi. Şi dacă acestea au fost finalizate anul trecut, anul acesta primarul „s-a scos” şi, mândru de-ale sale realizări începute, ni le prezintă:
DC şi-o stradă au costat…
DC este prescurtarea pentru Drum Comunal. Şi.acest DC poartă numărul 55 pe harta României, pe segmentul rutier. Pentru acest drum şi pentru o stradă ce poartă denumirea Constantin Caloianu, primăria a hotărât să cheltuiască fix cât a zic acelaşi proiectant, şi-anume S.C. HYDRO&DESIGN SRL. Suma este ameţitoare, ştiu! Dar dacă atâta scrie în documentaţie, atâta se va plăti! Dacă nu cumva intervine vreun Act Adiţional şi va creşte exponenţial suma de peste 22 de MILIARDE de lei vechi. Dar, staţi că a făcut, totuşi, şi plata pentru ceva vizibil şi chiar palpabil, nu numai plăţi pentru proiectare…Primarul Buzea a plătit pentru un trotuar şi o parcare. Nu ştim pe ce lungime şi lăţime se întind acestea, dar ştim că lucrarea a costat ceva peste două miliarde de lei vechi, mai exact 226.159 lei. De-această dată, la plată, proiectantul „Birou de arhitectură BIA, Marian Gavril”, a fost secondat de-un executant, şi-anume SC IN-OUT CONSTRUCT SRL. Acestea sunt „realizările mătreţe” cu care se prezintă, la jumătatea acestui mandat, domnul Buzea! O fi mult, o fi puţin, o fi cât ar fi trebuit, o fi cât se-aşteptau votanţii la vremea când l-au ales, nu ne-apucăm să tragem o concluzie! Vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii să apreciaţi şi, în cunoştinţă de cauză, la următoarele alegeri, să (nu) îl mai votaţi!
IONICA GHINEA
Poate ar fi bine să verificați și de unde a avut domnul primar , Marian Buzea ,dreptul de a se autoimproprietari cu terenul de lângă pădurea vechiului complex de porci, pe care astăzi îl administrează investitorul olandez pentru vacile sale.
Acel teren a fost al mai multor persoane, pe care le-a deposedat fără nici o rușine. Rude din rudele lui.
Sa trecut proprietar,încă de pe vremea când era viceprimar.
Cercetați și veți vedea cine este,,domnul” primar, de fapt.
Bună ziua!Încă nu s-a verificat fostul primar,Buzea Marian, al comunei sale natale Gh-Lazar, Ialomita,procedura de improprietarire cu terenul de lîngă fost Complex de porci GH-LAZAR, care,acest teren,să i se piardă drepturile de autor,a fost vîndut mai departe de vreo 3ori,fiind terenul rudelor tatalui sau.S-a mai impropritarit si-l deține și la ora actuala in com GH-LAZAR, Ialomița,teren fiind al unui unchi din partea tatal sau,la care au dreptul și alți 4 frati ai tatului lui.I s-a adus la cunoștință toate ilegalitatile făcute de cînd deținea postul de viceprimar,apoi primar,pînă a pierdut alegerile. Ni s-a spus să l dăm în judecată dacă rudele lui cer drepturile.In prezent ocupă un post mai bun la Consiliul Judetean Ialomița.Exista dovezi scrise al cui au fost terenurile arabile,MOȘTENIRE unchilor lui de cînd erau în viața,profitînd de funcție, de decesul proprietarilor acestor terenuri și-a făcut act de vînzare-cumpărare false.Dorim ,noi,nepoții defuntului Buzea V.Gheorghe din Gh-Lazar,și al defunctului Lupu Alexe,unchiul nostru,și defunctului Buzea V.Gheorghe, ambii din com Gh-Lazar,să fie tras la răspundere actul Buzea Marian,cu domiciliul în Gh-Lazar, angajat al Consiliului Județean Ialomița,posibil la Prefectura Slobozia Ialomița. S-a mai facut sesizare mai sus de către altcineva dar nici un rezultat. Rugăm respectuos să se verifice acest aspect scris de faptele ,,primarului”(fost),Buzea Marian.Multumim anticipat.