* Ministerul Agriculturii discută în această perioadă modalităţile de îmbunătăţire a legislaţiei în vigoare pentru reactivarea certificatelor de depozit ca instrument de valorificare a producţiei agricole
„Există discuţii la nivelul Ministerului Agriculturii astfel încât să avem o legislaţie pentru ca certificatele de depozit să ajute mai mulţi fermieri decât până acum. Numărul beneficiarilor a fost mic, iar impactul asupra preţului a fost redus, cantitatea stocată fiind de 2,25% din producţie. Certificatul de depozit însă este extrem de generos şi cred că trebuie să găsim soluţii pentru a avea mai mulţi beneficiari”, a declarat marţi, în timpul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit AGERPRES, o soluţie apărută în timpul dezbaterii organizată de Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor vizează plafonarea certificatelor de depozit la o anumită sumă sau cantitate de cereale stocate. În timpul discuţiilor, ministrul Agriculturii a atras atenţia asupra riscului foarte mare care există în momentul de faţă pentru ca bugetul de stat să preia pierderile generate de aceste certificate. Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în luna aprilie 2013 când a fost suspendată. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr.2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit pentru seminţele de consum, comisie constituită din reprezentanţi ai MADR, depozitari, procesatori şi comercianţi de pe filiera seminţelor de consum. Potrivit MADR, în perioada 2009 – aprilie 2013, depozitarii licenţiaţi au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,4 miliarde lei. De această schemă au beneficiat numai un număr redus de operatori economici din agricultură (21 societăţi), care au atât calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum şi deţinător de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural /FGCR/.