Cică, la bătrâneţe, nu strică să fii un pic mai grăsuţ

Distribuie articolul:

Un studiu recent încearcă să demonstreze că recomandările generale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privitoare la indicele de masă corporală (IMC) nu ar fi valabile şi pentru persoanele vârstnice. Peste 65 de ani, nu cei mai slabi trăiesc cel mai mult, scrie metronews.fr. Greutatea ideală a vârstnicilor ar fi astfel mai mare decât ceea ce se consideră în prezent a fi norma.

S-a arătat mereu că greutatea în exces este nefastă pentru sănătate şi, prin urmare, pentru speranţa de viaţă. Însă noul studiu sugerează că o greutate în plus ar putea fi benefică la cei care au peste 65 de ani şi numai dacă este vorba de câteva kilograme. Cercetători de la Universitatea din Deakin (Australia) explică în revista American Journal of Clinical Nutrition că vârstnicii cu un IMC uşor mai mare decât recomandările oficiale ar trăi mai mult. Potrivit OMS, IMC-ul de referinţă pentru persoanele în vârstă este cuprins între 18,5 şi 25. După ce au analizat studii realizate între 1990 şi 2013 pe 200.000 de persoane, cercetătorii au constatat că riscul de mortalitate creşte cu 12% când IMC este de 21-22 şi cu 19% când se cifrează la 20-20,9. Şi la persoanele cu un IMC mai mare de 33 – considerate obeze -, riscurile cresc cu 8%. Numai cei cu un IMC de 27,5 – indice apreciat ca prea ridicat de OMS – prezintă un risc de mortalitate mai scăzut. ‘A venit timpul să adaptăm recomandările de nutriţie adresate persoanelor în vârstă’, spune într-un comunicat Caryl Nowson, autorul principal al studiului. ‘Rezultatele noastre arată că, după 65 de ani, cei care au un IMC cuprins între 23 şi 33 trăiesc cel mai mult’, adaugă ea.
Potrivit
AGERPRES, în loc să se concentreze pe pierderea în greutate, cercetătorii recomandă vârstnicilor să mănânce ce şi cât doresc, dar să fie activi.Să fii supraponderal în funcţie de criteriile OMS nu este neapărat sinonim cu mortalitate crescută”, încheie Caryl Nowson. Ea aminteşte totuşi şi importanţa unei alimentaţii echilibrate, fiindcă şi alte criterii, în afară de IMC, sunt luate în considerare când este vorba despre sănătate. La persoanele supraponderale se constată un număr mai mare de probleme cardiovasculare şi riscuri de cancer, încheie metronews.fr.


Distribuie articolul:
Citește și articolul:   ACS Satori Art Slobozia pe podium la Festivalul internațional de șah de la Pitești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *