Cât au primit SPITALELE din Ialomiţa de la Casa de Sănătate în timpul PANDEMIEI,
PANDEMIA, deşi declarată, oficial, foarte târziu în România, a scos din bugetul consolidat al statului mari sume de bani, chit că pacienţii spitalelor au fost cu mult mai puţini decât în aceleaşi luni ale anilor din urmă…
Vă spuneam în articolele publicate în ziarul Ştirea, tot pe această temă, că în judeţul Ialomiţa dopar spitalul „Anghel Saligny” din municipiul Feteşti a fost unul de tip „suport COVID”.Celelalte trei spitale au continuat să funcţioneze ca spitale care tratează diferite afecţiuni, patologii. Este cunoscut faptul că, în perioada pandemiei, numărul cetăţenilor care s-au prezentat la UPU a scpzut vertiginos, deoarece au existat fel de fel de Ordonanţe (militare, chiar!) şi de Ordine ale Ministrului Sănătăţii care au determinat bolnavii să-şi revizuiască atitudinea faţă de nevoia de internare. Aşa se face că mulţi, foarte mulţi români au preferat să-şi amâne chiar şi intervenţiile chirurgicale, nu numai prezentarea la medici pentru a „ţine sub control” diferite afecţiuni cronice, foarte grave. Pe cale de consecinţă, spitalele au înregistrat ceva mai puţine cazuri. Dar, din „raţiuni de stat”, guvernul condus de liberalul Ludovic ORBAN, a considerat că unităţile medicale/spitaliceşti musai să primească de la CJAS sumele de bani „ virate la nivelul valorii de contract, respectiv la nivelul cheltuielilor efectiv realizate pentru spitalele suport COVID – 19, având în vedere faptul că serviciile realizate şi validate s-au situat sub nivelul acestor valori”. Astfel a precizat Mihai Geantă – preşedintele reales al Casei de Sănătate Ialomiţa – iar noi am înţeles că, în fapt, acelaşi număr de angajaţi au prestat servicii pentru un număr considerabil mai mic de pacienţi, dar salariul a fost plătit integral şi la timă, lună de lună. Başca STIMULENTELE şi /sau SPORURILE.
SUTE de MILIARDE lei vechi…
Peste 55 de milioane lei au încasat spitalele în perioada 1 martie – 30 iunie 2020. Da, aţi citit bine, e vorba de peste 550 MILIARDE lei vechi. „O căruţă de bani”, îndrăznesc a spune cei care au aflat deja că, în timp ce lor li s-au agravat bolile din cauză că nu au fost primiţi în spital(e), cadrele medicale şi – mai ales! – personalul auxiliar n-au prea avut cine ştie ce mare „bătaie de cap” , fie şi numai din cauză că, repetăm, numărul pacienţilor a fost redus strict la bieţii oameni intraţi în vizorul autorităţilor, de cele mai multe ori pentru vina de a fi „decât” „suspecţi” de COVID, nu neapărat infectaţi cu coronavirus.
În ordinea mărimii capacităţii de internare, implicit a mărimii sumelor încasate, facem o prezentare statistică:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia = peste 310 MILIARDE lei vechi;
Spitalul din Feteşti – spital „COVID = peste 110 MILIARDE lei vechi;
Spitalul Urziceni = Peste 75 MILIARDE LEI VECHI;
Spitalul din Ţăndărei = peste 48 MILIARDE lei vechi;
Zeci de MILIARDE pentru STIMULENTE!
Pentru cei care sunt curioşi să afle cât înseamnă, în cifre absolute, sumele de bani încasate drept STIMULENT DE RISC, de către doar o parte din personalul acestor spitale, am întrebat Casa de Sănătate Ialomiţa, fapt pentru care suntem în măsură a vă prezenta cifrele:
Spitalul de Urgenţă din Slobozia = 610 milioane lei (peste 6 MILIARDE lei vechi);
Spitalul din Feteşti = 985 milioane lei (adică aproape 10 MILIARDE lei vechi);
Spitalul din Urziceni = 407 milioane lei (adică peste 4 MILIARDE lei vechi);
Spitalul din Ţăndărei = 272 milioane lei (adică peste 2,7 MILIARDE lei vechi)
*** PRECIZARE
Sumele evidenţiate ca fiind banii pentru stimulente vizează doar răsplata pentru o lună şi jumătate (respectiv luna aprilie şi jumătate din luna mai). Deoarece presa obţine foarte greu informaţiile, uneori răspunsul ajungând la noi fix în ultima zi din cele 30 prevăzute de lege, la momentul la care am întrebat, numai pentru această perioadă erau statistici…
IONICA GHINEA