Cam puţini miei sacrificaţi „pe acte”, nu credeţi?

Distribuie articolul:

DSV dupa pasteCrescătorii de animale, fermierii, producătorii, adică toţi cei care primesc, an de an, subvenţii ( în funcţie de efective, unii încasează ÎN FIECARE AN chiar zeci de miliarde de lei vechi), beneficiază tot anul de ceea ce dau animalele crescute pe lângă casa/stâna/hala/firma omului. Pentru a nu plăti impozite şi taxe, după ce că valorifică mare parte din produse, respectivii nici măcar atunci când e să sacrifice animalul, nu se-ndură să fiscalizeze operaţiunea barbară…

Sigur că, dacă stai de vorbă cu ei, îi vezi cum se plâng, de zici că vorbesc cu fraierii care habar nu au câte ajutoare financiare – „căprăruite” pe tot felul de Măsuri – încasează de la APIA, primării, alte instituţii. Mizând pe faptul că politicienii au tot interesul să-i ajute întru decartarea sponsorizărilor în campaniile electorale, crescătorii de animale, fermierii şi comercianţii din România au ajuns chiar ca boierii. Mizând şi pe slaba putere de cumpărare pe care o au din ce în ce mai mulţi români, mulţi crescători de animale vând „la capu’ gol” miei, mai ales de Paşti, şi porci, mai ales de Crăciun. Mizând, mai ales, pe „puterea de cumpărare” a aşa-numitelor Organe cu atribuţiuni de control, crescătorii de animale câştigă „pe toate fronturile”. Sigur că, din când în când (şi mai ales „ca să le arate pisica”, zic unii!) instituţiile statului, aşa precum este Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), mai organizează oarece descinderi. Aşa după cum ştiţi, majoritatea controalelor sunt oarecum anunţate, ele desfăşurându-se mai ales de Sărbători sau „cu tematică valabilă pentru toată ţara”, ceea ce conduce la „sifonarea” acţiunii, astfel „punându-i în gardă” pe acei „băieţi deştepţi” ai domeniului agro-alimentar care parcă-i şi aşteaptă „gata pregătiţi” pe inspectorii competenţi şi cinstiţi. Şi-aşa după cum vedeţi citind articolul de faţă, rezultatele controalelor sunt destul de anemice, atât din punct de vedere al confiscării produselor, cât şi din punct de vedere al amenzilor. Luaţi de citiţi şi, dacă puteţi, fiţi mulţumiţi! Căci, zicea-aşa domnul director Puia: „ La nivelul judeţului Ialomiţa funcţionează două abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, respectiv S.C. COCOR COM SRL, Slobozia şi S.C. ALBORA SRL, Coşereni. (…) Au fost sacrificaţi în abatoarele autorizate şi în centrul de sacrificare temporar un număr de 787 capete miei si au fost confiscate subproduse nedestinate consumului uman in cantitate de 237,8 kg, ce au fost direcţionate către unităţi specializate in vederea neutralizării.
În scopul verificării respectării normelor de igienă sanitară veterinară în unităţile care produc, depozitează, transportă şi valorifică produse de origine animală şi non-animală, a combaterii furturilor de DSV miei 2animale şi a verificării respectării condiţiilor legale prevăzute pentru transportul animalelor vii şi a produselor de origine animală/nonanimală, D.S.V.S.A. Ialomiţa a efectuat, în perioada 30.03. – 12.04.2015, un număr de 208 controale, la nivelul unităţilor care produc, prelucrează, depozitează şi comercializează produse alimentare şi 16 verificări în trafic, în colaborare cu reprezentanţii IPJ Ialomiţa. În urma controalelor dispuse au fost aplicate un număr de 60 sancţiuni contravenţionale (55 amenzi în valoare de 37.240 lei şi 5 avertismente), procedându-se la confiscarea şi denaturarea a 15,28 kg. produse alimentare de origine animală, improprii consumului uman. Deficienţele întâlnite au fost: nerespectarea legislaţiei în ceea ce priveşte etichetarea produselor alimentare, neîntreţinerea corespunzătoare a spaţiilor de lucru, depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, transportul animalelor vii sau a produselor alimentare cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar sau neigienizate, vânzarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.”


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *