Procurorii DIICOT au efectuat, în data de 21 octombrie, 110 percheziţii în nouă judeţe din ţară şi în Capitală în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unor grupări de evazionişti cu alcool contrafăcut, persoanele fiind căutate de autorităţi pentru că fabricau vin, coniac şi votcă din spirt medicinal. Prejudiciul în acest caz se ridică la 5 milioane euro.
În urma efectuării celor 110 percheziţii, au fost identificate şi ridicate 11 instalaţii ilegale de filtrare a alcoolului, două instalaţii ilegale de purificare a alcoolului, 12.000 de litri de alcool medicinal, 2.300 litri de alcool etilic, 747.000 de lei, 19.400 de euro, precum şi 21 de autoturisme, bunuri şi sume de bani asupra cărora procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurator.
Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase din România – Spirts România recomandă consumatorilor români achiziţionarea băuturilor alcoolice numai de la producători certificaţi în condiţiile în care alcoolul contrafăcut reprezintă un adevărat atentat la siguranţa alimentară. „Asociaţia Spirts România salută recenta activitate a procurorilor DIICOT şi poliţiştilor BCCO privind destructurarea unei reţele infracţionale ce comercializează alcool denaturat şi insistă ca băuturile alcoolice să fie achiziţionate din surse sigure şi de la producători certificaţi, iar consumatorii să manifeste circumspecţie şi prudenţă dacă li se oferă produse fără marcaje specifice, respectiv timbru fiscal sau etichete explicite”, a declarat Florin Rădulescu, preşedinte al Asociaţiei Spirts România, într-un comunicat remis marţi AGERPRES. Potrivit sursei citate, autorităţile statului au reuşit să împiedice intrarea pe piaţă a aproximativ 500.000 de litri de alcool contrafăcut, prin dezafectarea unui număr de 28 de instalaţii, ceea ce înseamnă 3 – 4 milioane de sticle de ‘tărie’ de 30 de grade sau 2-3 milioane de PET-uri de vin la doi litri. „Efortul autorităţilor statului a dus la eliminarea unei situaţii ce aducea prejudicii grave atât la nivel economic, prin neplata accizelor, dar reprezintă şi un adevărat atentat la siguranţa alimentară şi sănătatea a sute de mii de consumatori români, prin introducerea unei cantităţi enorme de alcool contrafăcut în ciclul de consum. Asociaţia Spirits România îşi face datoria de a aduce la cunoştinţa consumatorilor că astfel de băuturi spirtoase, vinuri şi alte băuturi alcoolice produse în gospodăriile proprii (vişinată, afinată, lichioruri, vin, ţuică sau pălinca) fabricate folosind ca materie primă acest tip de alcool comercializat ilicit, pot afecta grav sănătatea din cauza posibilului conţinut ridicat de alcool metilic şi a altor substanţe nepermise. Acestea pot avea ca şi consecinţe îmbolnăviri grave, unele ireversibile, prin intoxicare şi afectarea organelor vitale”, se mai precizează în comunicatul citat. Asociaţia recomandă deţinătorilor de astfel de produse să nu le consume înainte de a obţine certificarea că sunt apte de consum. Certificarea se poate obţine prin prelevarea de probe şi prezentarea acestora spre analiza în laboratoarele specializate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului. Asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase din România – Spirts România îşi declară sprijinul şi încurajează toate autorităţile de stat responsabile cu protecţia interesului statului şi a consumatorului, să se implice în prevenţia producţiei şi a consumului de băuturi alcoolice având ca materie primă alcoolul contrafăcut, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Spirits România.