Azilul din Slobozia se luptă cu coronavirusul. INTERVIU

Distribuie articolul:

* În goana după senzaţional, presa centrală a „pistonat” nervii populaţiei, prezentând ştiri horror despre bieţii bolnavi internaţi acolo, în aşa-numitul „Centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu handicap”. Căci, Azilul nu este unul pentru bătrâni, aşa cum cei mai mulţi dintre noi am crezut, ci un stabiliment în care peste 130 de suflete sunt chinuite, nu de bătrâneţe, ci de boli neuromotorii şi psihice.

Odată stinsă „vâlvătaia” menită a creşte audienţa mass-media avidă după senzaţional, tăcerea (mieilor) s-a aşternut peste povestea celor internaţi acolo. Mai nou şi salariaţi ai DGASPC Ialomiţa care-i îngrijesc. Da, aţi înţeles bine ce-aţi citit: salariaţii DGASPC sunt „IZOLAŢI” timp de câte 14 zile acolo, în clădirea alăturată stabilimentului, unde până a ne confrunta cu pandemia, funcţiona aşa-numitul „Centru de zi”, în care cei internaţi socializau cu cei din afară, întâlniri menite a îi ajuta pe cei internaţi să nu se simtă rupţi de lume…!

Beneficiari chinuiţi de boli, angajaţi nemulţumiţi de…

Auzind şi noi fel de fel de discuţii purtate pe marginea situaţiei ce s-a creat acolo, am decis că un interviu cu cei responsabili ar fi cel mai nimerit întru clarificarea imaginii pe care unii o consideră distorsionată, atât pro cât şi contra… Clarificarea a fost posibilă datorită răspunsurilor pe care dl. Badea Neculai le-a oferit întrebărilor adresate de noi, cei de la ziarul Ştirea. Facem precizarea că domnul Nicu Badea este director adjunct al DGASPC Ialomiţa instituţie cunoscută drept „Protecţia Copilului”, şi condusă de directorul Marcu Paul.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre situaţia actuală de la Azilul din Slobozia?

Dir. Badea: Aşa după cum cred că ştiţi, a fost o infirmieră ASIMPTOMATICĂ, care a adus COVID în Centru. Cum beneficiarii sunt cu starea de sănătate şi imunitatea „la pământ”, iar asistenta a fost asimptomatică, a contaminat tot etajul 4, unde aceasta lucra. Apoi, în funcţie de cum au ieşit testele, unii au fost internaţi în spitaluil Feteşti, alţii au fost duşi tocmai la Brăila (n.red cei cu afecţiuni psihice, căci acolo este spital „suport covid” special pentru psihiatrie!), şi chiar la Braşov. Deja doi s-au întors sănătoşi, deci au fost negativaţi! (…) După ce infirmiera a fost confirmată, s-a intrat în izolare. Adică, angajaţii au fost împărţiţi în două grupe; într-o primă tură de 14 zile s-au izolat cam jumătate. Numai că ei nu lucrează 24 din 24, aşa că prima jumătate s-au împărţit pe trei ture…! Unii lucrează, unii se odihnesc, şi tot aşa! Numai că NU SE DUC ACASĂ! Asta, la recomandarea DSP Ialomiţa! DSP a zis, ca să nu se ducă acasă să împrăştie virusul, să stea 14 zile la locul de muncă, apoi să meargă acasă, şi când revin li se face testul şi-şi reiau activitatea…Astfel, protejăm şi beneficiarii/ bolnavii, dar şi comunitatea/salariaţii! (…)

Reporter: Adică, salariaţii Centrului sunt obligaţi să stea 14 zile în Centru?

Dir Badea: Nu i-am obligat, ci li s-a recomandat. Cu Avizul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. Şi pe perioada cât a fost STAREA DE URGENŢĂ, tot la fel s-a lucrat: 14 zile cu 14 zile. Deci, 14 zile erau „IZOLAŢI LA LOCUL DE MUNCĂ”, 14 zile stăteau acasă! Şi-acum s-a reluat această formă, imediat după primul caz!

Reporter: Şi oamenii au acceptat? Pentru ca nu cumva să-şi piardă locul de muncă, nu?

Dir. Badea: Unii, probabil, ca să nu-şi piardă locul de muncă, dar unii şi pentru faptul că au realizat că .., ce să facem? Adică, numai pe vremuri bune să lucrăm? Doamne, fereşte! Nu putem să-i lăsăm pe oameni să moară!

Reporter: Cei care ne-au scris, reclamă că sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de muncă, dar şi a condiţiilor vizând cazarea lor pe perioada celor 14 zile de izolare la locul de muncă, că sunt probleme cu echipamentele, în condiţiile în care acum se luptă cu COVID, din moment ce s-au şi confirmat atâtea cazuri…! Cum comentaţi?

Dir. Badea: Clădirea nu a fost concepută să cazeze şi angajaţi. Aşa că am făcut mici improvizaţii. Centrul de zi, făcut nou, pe fonduri europene, care este corp comun cu clădirea Centrului, şi cu acces din Centru, a fost transformat în spaţiu de cazare. S-au luat paturi de campanie, s-au mai montat patru duşuri. E-adevărat că ni se reproşează că nu e aer condiţionat, dar noi spunem că aer condiţionat există, numai că el nu poate fi utilizat în această perioadă, deoarece ar conduce la împrăştierea coronavirusului. Sigur că sunt condiţii cam improprii. Nu-s de cinci stele, de trei stele. Dar sunt nişte condiţii care nu sunt imposibile de convieţuit. E-adevărat, e un efort major al angajaţilor, însă nu avem alte soluţii! (…)

Reporter: Dar de ce nu s-a procedat aşa cum s-a procedat cu angajaţii spitalului: să fie cazaţi la Hotelul din apropiere?

Dir. Badea: Când am intrat în perioada aceea de STARE DE URGENŢĂ, s-a lucrat în acelaşi fel. Şi-atunci, CJI a făcut o rezervare la Hotel, ca să-i cazăm. Şi nu au vrut angajaţii. Au zis că există riscul să plimbe virusul…Nu ştiu ce să zic…! Păcat că nu puteţi filma, deoarece accesul din afară nu este permis!

Reporter: Noi chiar am vrea să filmăm! Şi condiţiile, şi să obţinem interviuri cu salariaţii…

Dir. Badea: Nu se poate. DSP aşa recomandă! Nici aparţinătorii celor din Azil nu au voie să vină să îi vadă. Vorbim cu dânşii, le spunem care este starea beneficiarilor, dar atât, căci există un risc! Cine îşi permite să dea acces altor persoane să intre? Că, uite! A venit angajata care trebuia să respecte nişte reguli, care a dat Declaraţie pe propria răspundere, la fel cum dau toţi la fiecare intrare în tură, că nu au temperatură, că nu tuşesc, că nu s-au întâlnit cu persoane, şi tot (…)

Reporter: Câţi dintre cei de care vă ocupaţi au ieşit din Azil şi au fost internaţi?

Dir. Badea: Asta ar însemna să vă dăm nişte cifre, statistici. Iar Strategia de Comunicare spune că trebuie să vă adresaţi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Reporter: Spuneţi-mi dacă sunt de ordinul zecilor!

Dir. Badea:  Da. E un etaj care e în totalitate contaminat şi toţi de-acolo au fost internaţi în spitale! Deci, e de ordinul zecilor!

Reporter: A murit vreunul, sunt unii în stare foarte gravă?

Dir. Badea: Deci, avem un deces şi un beneficiar de-o vârstă mai tânără care având îngrijiri paleative (pentru o formă de cancer, pe utima sută de metri, cum se spene) care este contaminată. Se comunică destul de greu şi cu spitalele, privind starea lor de sănătate! Totuşi, ce am aflat este că au o formă moderată, adică nu sunt riscuri pentru marea majoritate, exceptându-i pe cei doi…

Reporter:  Deci, DGASPC a identificat probleme, încercaţi să o ţineţi sub control. Cu toate astea, fiindcă nu se ştie cât timp va mai dura pandemia, ce faceţi cu salariaţii, cu spaţiul acela considerat impropriu, cu…Măcar îi motivaţi financiar pe salariaţi?

Dir. Badea: Da, da, da…Deci, au aşa: salariu de bază plus spăoruri. Oricum, aveau şi înainte de apariţia epidemiei un spor de 50% din salariu. Şi-acum, cu stimulentele care sunt aprobate, dar care încă nu s-au plătit, vor beneficia şi de-acea indemnizaţie de 1150 lei, respectiv 2.500 lei pe lună. (…) O infirmieră are salariul brut, 4.344 lei, o asistentă are 7.286 lei brut. Fără stimulentele pe care le aşteaptă de la Guvern, special alocate pentru COVID.

Reporter: Deci, o infirmieră „ia în mână” vreo 3.000 lei, iar o asistentă ia vreo 5.000 lei. E bine că precizaţi salariul brut căci, la o adică, la acesta se raportează pensia…! Dincolo de aceste salarii, ce vă propuneţi să faceţi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi viaţă, deopotrivă, ale beneficiarilor serviciilor prestate de către angajaţii Azilului?

Dir. Badea:  Oricum, acest Centru este într-un proces de restructurare . El va rămâne la jumătate, ca număr de beneficiari, deoarece avem un proiect…Centrul de copii de la Urziceni îl închidem pentru copii, în clădirea aceea urmând a muta jumătate dintre beneficiarii de la Azilul din Slobozia. Iar pentru copiii de la Urziceni vom face Case de tip familial. (…)

Reporter: Câţi angajaţi şi câţi beneficiari ai serviciilor oferite de DGASPC sunt în schema de personal/evidenţa Azilului?

Dir. Badea: 130 de beneficiari, 79 de angajaţi.

Reporter: În încheiere, ce le transmiteţi, atât celor internaţi şi aparţinătorilor lor, cât şi salariaţilor?

Dir. Badea:  (…) Sunt eforturi şi sacrificii. Iar angajaţii trebuie să înţeleagă că beneficiarii  serviciilor oferite de salariaţi sunt cei de pe urma cărora noi ne-am luat salariile atâţia ani de zile. Trebuie să avem grijă de ei! Nu putem să-i lăsăm fiindcă a apărut o situaţie grea!


Distribuie articolul:

One thought on “Azilul din Slobozia se luptă cu coronavirusul. INTERVIU

  1. Domnul Badea dezinformează, fiind specialist în aplicarea celor două Legi ale lui Kirkoff, cu nodurile, adică ne înnoadă și ne plimbă. Deci , dacă cei cu afeciuni psihice au fost duși la Brăila unde e spital specialzat, de îi țineți aici, amestecați cu bătrânii ? Scuipă, nu poartă măști,aleargă după infirmiere , nu gânddesc . De ce sunt obligați asistenții, care nu sunt specializați în asemena boli să apeleze în anumite situații la poliție/ Cum e să faci 9 zile duș în bucătărie și să mergi la toaletă cu bolnavii / Se lucrează în ture ? Da, 5 asistenți se împart la doi, 2și jumătate o tură de la 7-19 și 2 și jumătate de la 19 -7.12 ore în costume la 38 de grade. S-au adus dusuri după 9 zile dar nu au scurgere, s-au adus paturi și apă ,tot după 9 zile, iar măști cu două zile înainte de eliberare. Dați un nume care a refuzat hotelul ? Cică li s-a recomandat să stea 14 zile acolo . Minciuni : cine nu vrea , pleacă, asta a vost amenințarea. Gata, acum vin ceilalți 5 asistenți. Refuză și ei hotelul ? O să fie aceeași situație ca și mai înainte . Nu mai sunt infirmiere și femeia de la spălătorie ,singură, este epuizată. Ce bună ar fi o demisie de onoare ! Aiurea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *