Avem Direcţie, domnule Ciupercă. Doar doamna Elena Pacală pare să n-aibă nici o…direcţie!

Distribuie articolul:

Vincenţiu Ploieşteanul, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor s-a întâlnit cu Daniel Barbu, ministrul Culturii. După vizitarea unora dintre prea multele biserici construite cu bani publici, cei doi, însoţiţi de câţiva politicieni şi câţiva jurnalişti invitaţi „din mers” au trecut la discuţii privind şi finanţarea câtorva obiective culturale. Şi religioase, desigur! Au fost vizate baza arheologică de lângă Giurgeni, conacul Bolomey din Cosâmbeşti, precum şi cel de la Hagieşti, cavoul din biserica de la Maia.
Ministerul Culturii, cică, va aloca pentru cele 4 obiective din Ialomiţa suma de 400.000 lei, din care 10.000 vor reprezenta cheltuieli pentru restaurarea conacului a cărui stare avansată de degradare fizică o vedeţi în imaginea alăturată. Cine se face vinovat pentru starea deplorabilă a monumentelor istorice? Unii sunt de părere că vinovaţi sunt atât cei din conducerea Consiliului Judeţean Ialomiţa, cât şi cei din ministerul Culturii.
Şi-asta, deoarece doamna Elena Pacală are în grijă Patrimoniul Cultural al judeţului, domnia-sa fiind director peste Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Ialomiţa, un serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii şi Cultelor cu atribuţii de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural şi de monitorizare a activităţii culturale şi de cult din judeţ. Şi dacă mulţi au trecut cu vederea tupeul ’mneaei de a-şi adjudeca, într-o oarecare măsură, acţiunile organizate şi desfăşurate de către directorii celorlalte instituţii ce au ca obiect de activitate tot domeniul cultural-artistic (amintesc aici pe directorul Cristi Obrejan – Centrul Creaţiei Populare, pe doamna director Mihaela Racoviţeanu – Biblioteca Judeţeană, pe doamna director Doina Roşca – Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” , toate aceste instituţii aflându-se în subordinea şi în finanţarea Consiliului Judeţean Ialomiţa), puţini sunt aceia care pot trece cu vederea peste lipsa de transparenţă a cheltuielilor acestei Direcţii. Căci, spun ei, dacă activitatea tuturor celorlalţi, mai sus enumeraţi, justifică zecile de miliarde de lei vechi reprezentând bugetele anuale ce le-au stat la îndemână, miliardele de lei vechi pe care, an de an, le administrează madam Elena Pacală nu par să se regăsească în aşa-zisa întreţinerea a patrimoniului cultural şi, în mare măsură, religios! În susţinerea acestei păreri, exemplul conacului Bolomey este de departe cel mai elocvent, fotografia stând mărturie a delăsării, mai ales  în ceea ce priveşte ruinele astea ce încă mai rezistă acolo unde nu pare să se fi deplasat, de curând,  şi doamna director Elena Pacală. Şi dacă admit că se poate să mă înşel în această privinţă, a  deplasării în teritoriu”, în privinţa impotenţei doamnei în ceea ce priveşte managementul patrimoniului cultural al acestui judeţ, de mulţi ani nu mai am îndoieli.

 IONICA GHINEA


Distribuie articolul:

One thought on “Avem Direcţie, domnule Ciupercă. Doar doamna Elena Pacală pare să n-aibă nici o…direcţie!

  1. Doamna Ghinea, eu credeam ca ati ajuns totusi la concluzia ca despre dna Pacala nici macar nu mai trebuie sa vorbesti fiindca nu are rost sa zici ceva despre NIMENI. De 16 ani aceasta individa arde gazul si toaca banii pe la cultura. Am curajul sa afirm ca in 16 ani nu are rezultate concrete nici pentru o luna. In schimb stie sa se ocupe de alte chestii fiindca are timp liber cat pofteste. Asa a ajuns mai bogata decat noi toti.
    Cat priveste chestia cu monumentele istorice din Ialomita pe care amaraciunea aceea de ministru de 2 lei, Barbu, a promis ca le restaureaza, hai sa fim seriosi. A fost adus aici de reprezentantii Bisericii pentru niste interese materiale ale lor, adica sa puna mana pe niste proprietati, restul a fost abureala. Iar in toate acestea madam Pacala nu a avut nici cel mai minuscul rol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *