Pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că dansatorii, cântăreţii, instrumentiştii pe care-i vedeţi pe scena diferitelor festivaluri, spectacole ocazionate de diverse Zile, dar şi „paranghelii /chiolhanuri” prilejuite de „pohta ce-au pohtit” unii primari de prin localităţile judeţului, sunt salariaţi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa, via Centrul Cultural/Direcţia pentru Cultură….
Ştie cineva câte spectacole (unii zic că au fost şi multe paranghelii, dar nu e cazul să stricăm atmosfera!) au susţinut talentaţii folclorişti? Ştie cineva în câte excursii în afara graniţelor au fost, câţi bani ne-a costat cazarea participanţilor? Dar deplasarea grupurilor? Că veni vorba despre deplasare, iată, suntem astăzi în măsură să vorbim despre mijlocul de transport folosit în deplasările „interne”, atât în judeţ cât şi în alte judeţe…!
Şi-asta, numai pentru că a fost nevoie să fie aprobată înlocuirea autobuzului vechi (că, cică, dacă-i din 2008, e vechi!) cu unul nou încredinţat prin grija „iubiţilor conducători” ai CJI. Motivaţia care a stat la baza cheltuielii sună aşa: …autocarul vechi are norma de poluare Euro 4 care nu mai este permisă în unele oraşe şi regiuni din străinătate, fapt ce determină imposibilitatea de realizare a unor deplasări cu acest autocar la unele festivaluri externe la care este invitat Ansamblul “Doina Bărăganului (…) Autocarul pe care Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa îl deţine în prezent are o vechime de peste 12 ani şi nu mai corespunde din punct de vedere tehnic şi al siguranţei rutiere pentru efectuarea deplasărilor, necesitând totodată cheltuieli semnificative pentru reparaţii”. Ne-o spune, într-un Referat pe care-l şi semnează, dl. Gheorghe PROCA – directorul executiv al CJI, iar cele solicitate de domnia-sa au fost apoi, prinse în Expunerea de motive ce poartă semnătura domnului Cătălin GRIGORE – vicepreşedintele CJI.
Nu cu foarte mult timp în urmă, Consiliul Judetean Ialomiţa a achiziţionat un autobuz, chipurile, pentru „deplasarea angajaţilor institutiei la diferite evenimente (instruiri profesionale în vederea dezvoltării carierei funcţionarilor publici, diferite delegaţii oficiale etc), a consilierilor judeţeni, pe teritoriul judeţului şi în ţară.” . E cineva care nu ştie că onor consilierii judeţeni NU SE DEPLASEAZĂ în teritoriu, cei 31 de aşa-zişi aleşi (pe listă) rezumându-se la a participa la şedinţele lunare, a vota după cum li se dictează, a încasa indemnizaţia deloc modică? Vreţi să ştiţi care-i preţul/valoarea de inventar a aşa-numitului „Autobuz MAN”? Vă spunem noi:
Fix 1.366.120 lei. Da, peste 13 MILIARDE lei vechi
Mai reţineţi şi că darea în administrarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa a “Autobuz MAN”, pe o perioadă de 10 ani, presupune, desigur, şi alte cheltuieli de întreţinere, dar şi pentru carburantul consumat în neştiutele deplasări…! Cu ce ne-alegem noi, cetăţenii-contribuabili, după atâtea şi-atâtea neştiute cheltuieli făcute (unele, chiar din pix!) pentru ca artiştii să reverse cântece şi dansuri populare pentru încântarea participanţilor la manifestările cultural-artistice desfăşurate „prin grija” primarilor, a preşedintelui CJI? Nu ştiu bieţii oameni! Că dacă ar şti…ar şi înţelege că „Autobuz MAN” e o cheltuială care nu se prea justifică, mai ales că, iată, pandemia a impus alte reguli într-ale spectacolelor, nunţilor, petrecerilor, parangheliilor de tot felul!
IONICA GHINEA