Au fost aprobate Normele pentru restituire Taxă auto

Distribuie articolul:

* Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii, că prin Ordinului ministrului finanțelor nr. 1303/2023 au fost aprobate Normele metodologice pentru aplicarea ordonanței menționate mai sus, precum și formularistica necesară.

Astfel, contribuabilii care au achitat: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau, după caz, timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul plății taxelor, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii, pe cale administrativă, prin cerere adresată organului fiscal central competent (ANAF).
Termenul de depunere a cererilor de restituire este de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 93/2022.
Menționăm că cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare, pentru care se solicită restituirea sumelor prevăzute în actul normativ mai sus menționat.
Prin excepție, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se înscrie numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor prevăzute la pct. 1.1 lit. a) -d), din Normele metodologice, denumite în continuare taxe. În cazul în care numărul de înmatriculare sau numărul de identificare este necompletat, fiind necunoscut plătitorului de taxă, acesta poate depune cererea fără a-l completa.
În situația achitării taxelor de către societățile de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai în condițiile în care contractul de leasing este finalizat.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *