„Nu e prima oară când o critică adusă unor acțiuni, decizii sau proiecte ale unor funcționari sau instituții publice se transformă, prin răstălmăciri și manipulare, într-un atac la persoană și la adresa societății civile. Deși am crezut că nu mai e posibil, iată că suntem tot în epoca „dai în mine, dai în fabrici și uzine”, în care victimizarea e folosită pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme pe care statul și cei în funcții de decizie nu le rezolvă.
Dl Arafat vorbește adesea despre „lecții învățate”, dar pare să fie singurul care nu acceptă că are ceva de învațat. Dumnealui fie ignoră orice feedback pe care-l primește, fie răspunde agresiv și cu argumente menite să deruteze audiența, pozând în victimă.
Anul trecut, când România s-a confruntat cu cea mai mare criză a sistemului de sănătate, am analizat care sunt cele mai eficiente, oportune și de impact achiziții care să ajute cu adevărat spitalele din România. Ne-am uitat la ce sa întâmplă în țările din jur, ce măsuri au luat ele, am discutat cu specialiști și am luat decizii în consecință. Pe baza acestei experiențe am exprimat o opinie privind TIR-urile ATI folosite de DSU, opinie care, din ce observăm azi, nu a plăcut domnului Arafat.
Spitalul modular de la Elias, construit de „Dăruieşte Viaţă” funcționează fără probleme de mai bine de 8 luni. Este singurul spital modular care funcționează: cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile. Spitalul respectiv nu a avut niciun fel de incident, iar “inundația” despre care vorbește domnul Arafat a fost o infiltrare de apă, în timpul unei ploi torențiale, înainte de deschiderea spitalului. Noi am învățat atunci lecția, am realizat imediat probe de rezistență la intemperii, cu apă turnată sub presiune pe acoperișul spitalului și am decis realizarea unei hidroizolații suplimentare, care să asigure o bună funcționare indiferent de vreme. Și cum din orice lucru îmi place să aleg partea bună, mă bucur să observ că domnul Arafat a aflat numele organizației care a construit acest spital. Atunci când dânsul l-a inaugurat nu l-a știut. Sperăm să rețină și că nu suntem o „fundație”, ci o „asociație”, iar eu și Carmen Uscatu suntem oameni și cetățeni ai acestei țări, nu „personaje”, mai ales dacă se referă la organizația noastră și la noi în luări de poziție oficiale.
E momentul să reamintim politicienilor și funcționarilor publici că democrație înseamnă libertatea de exprimare a opiniei, iar criticarea unor decizii sau acțiuni nu înseamnă ATAC ci un feedback menit să determine îmbunătățirea sistemului. E momentul ca deținătorii puterii să intre în dialog cu societatea. Asta înseamnă democrație!”
Ce a zis dr. Arafat
„ (…) De câțiva ani buni, reprezentantele fundației «Dăruiește viață» au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU, etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector (…) Nu neagă că acelea de la «Dăruiește viață» au făcut ceva și fac ceva în serviciul comunității. Însă ultima postare a unuia dintre cele două personaje din fundația respectivă, prin care atacă proiectul cu unitățile mobile de Terapie Intensivă, nu mai reprezintă un atac împotriva DSU sau a doctorului Arafat, ci un atac împotriva societățile civile și a tuturor celor care s-au implicat pentru a face ceva în timpul unei situații de urgență fără precedent (…) Una este să «dăruiești viață» și alta este să dăruiești societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează”, a zis Raed Arafat – şeful DSU, într-un mesaj postat pe Facebook.
PRECIZĂRI
Din 2012, Asociaţia „ Dăruieşte Viaţa” reformează sistemul medical românesc, cu ajutorul a peste 350.000 de oameni care au ales să doneze, fiecare după cât i-a lăsat inima şi le-a permis buzunarul. Desigur, lor li s-au alăturat şi peste 5.600 de Companii care donează 3,5 % din impozitul pe venit, conform legilor în vigoare. Asociaţia „Dăruieşte Viaţa” ridică din temelii un spital MODULAR. Ba chiar două. Unul, în Bucureşti, în curtea Spitalului Elias), celălalt în Piatra Neamţ (în curtea Spitalului Judeţean). Pe cale de consecinţă, conducerea aceste ONG este cât se poate de îndreptăţită să dea lecţii sau, măcar, să ceară conducerii Sistemului de Sănătate să aibă în vedere părerile lor bazate pe realizări care nu pot fi trecute cu vederea!