Printr-un e-mail, cetăţenilor conectaţi la IT, li se aduce la cunoştinţă că anul acesta se împlinesc 100 de ani de când este organizat Examenul de Bacalaureat în România, eveniment care marchează trecerea dintre adolescență și maturitate, fiind un prag peste care fiecare generație a pășit cu emoție, speranță și ambiție.
Tot în mail, se precizează că sub coordonarea conducerii Academiei de Studii Economice din București, Departamentul de Statistica și Econometrie cu sprijinul INS, al mediului academic și MEN elaborează un studiu intitulat „Un veac de Bacalaureat în România – de la începuturi la prezent. Date, fapte și povești de succes”.
Una dintre etapele metodologice ale acestui demers științific este administrarea unui chestionar cu ajutorul căruia să se poată colecta informațiile necesare unei analize cât mai ample la nivelul a 3 generații: bunici, părinți și tineri.
De un secol (1925-2025), Bacalaureatul în România marchează trecerea dintre adolescență și maturitate, fiind un prag peste care fiecare generație a pășit cu emoție, speranță și ambiție. Acest studiu își propune să adune experiența și poveștile celor care au trăit acest moment, să descopere cum s-a transformat examenul în timp și ce impact a avut în viața fiecăruia.
Obiective, Chestionar, Analiza…
Conform informaţiilor remise ziarului Ştirea, Obiectivul studiului vizează Analiza evoluției, percepțiilor, emoțiilor, dificultăților și semnificației Bacalaureatului de-a lungul a 100 de ani.
Această inițiativă este realizată de o echipă de voluntari, formată din cadre didactice și studenți ai ASE București, cu sprijinul INS, mediului universitar din România și Republica Moldova, – motivați de pasiunea pentru educație și dorința de a analiza impactul acestui examen asupra generațiilor prezente și viitoare.
Prin colectarea experiențelor și poveștilor participanților, cercetarea va contura o imagine vie a Bacalaureatului în România – un examen al trecutului, prezentului și viitorului. Rezultatele vor prinde contur într-o analiză statistică amplă, accesibilă publicului larg, sub titlul „ Un veac de Bacalaureat în România – de la începuturi la prezent, în cifre, fapte și trăiri”.
Cu precizarea că le este asigurată confidențialitatea răspunsurilor, cetăţenii care au primit emailul sunt rugaţi să completeze un Chestionar cuprinzând 16 întrebări. Cât de cuprinzătoare a problematicii legate de importanţa Bacalaureatului, au fost întrebările, pentru cei care colectează răspunsurile, mai mult ca sigur că vom afla dintr-un RAPORT ce va fi prezentat, de către iniţiatorii acestui Studiu.