RAJA SA adoptă soluții sustenabile pentru un viitor verde

Distribuie articolul:

          RAJA SA Constanța operează în domeniul alimentării cu apă și al preluării și tratării apei uzate menajere în 170 de localități din 7 județe – Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și  Bacău. Apa furnizată populației este extrasă din 125 de surse de adâncime, cu 480 de puțuri, și din 3 surse de suprafață. Acestea, împreună cu cele 306 stații de pompare (apă potabilă și apă uzată), 9 stații de tratare a apei, peste 6.500 km de conducte de apă și canalizare, 21 de stații de epurare etc. sunt mari consumatoare de energie. 

          În condițiile scumpirii semnificative a curentului electric, pentru a reduce costurile de exploatare și pentru menținerea tarifelor, deși există operatori, RAJA a realizat cu surse proprii programul pilot, unic la nivel național, de instalare de panouri fotovoltaice la Stația de epurare Eforie Sud, datorită căruia s-a redus consumul de energie electrică cu 30%.  Având în vedere rezultatele încurajatoare, a fost întocmită documentația pentru finanțarea cu fonduri europene a dezvoltării de parcuri fotovoltaice pentru încă 8 locații respectiv: Sursele de apă Cișmea A, Cișmea B, Cișmea C, Cișmea II și Stațiile de Epurare Ape Uzate de la Medgidia, Mangalia, Buftea și Fetești. Construirea a 8 parcuri fotovoltaice cu fonduri europene va reduce dependența locală de sursele energetice naționale

          În luna mai a acestui an RAJA a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Contractul de Finanțare nr. 2198  „Construire 8 parcuri fotovoltaice”. Proiectul, în valoare totală de 29.257.487,42 lei, face parte din „Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 – “Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

După parcurgerea etapelor legale, proiectul a demarat cu etapa de proiectare și de amenajare a locațiilor unde se vor instala panourile și implicit pregătirea sistemelor de susținere ale acestora.  

          Prin implementarea acestuia se urmărește atât diminuarea consumului de energie electrică achiziționată de la terți cât și atingerea obiectivelor Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2023 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile.

          Conform proiectului vor fi montate un număr total de 5.793 panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp.

          Numărul de panouri montate este diferit pentru fiecare locație, iar termenul de finalizare a investiției este 31 decembrie 2023.

Conform proiectului vor fi montate panouri fotovoltaice, în următoarele locații: Sursa Cișmea A – 1010 panouri fotovoltaice de 550 Wp;

  • Sursa Cișmea B – 816 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • Sursa Cișmea C – 1534 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • Sursa Cișmea II – 810 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Medgidia – 360 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Buftea – 280 de panouri de 550 Wp;
  • SEAU Fetești – 272 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
  • SEAU Mangalia – 711 panouri fotovoltaice de 550 Wp.

Potrivit directorului general al RAJA SA Constanța „beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente. Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producție a energiei electrice practice și ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura și previn încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură. Totodată, urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021. Nu în ultimul rând, vorbim și despre reducerea intensității energetice în activitatea desfășurată de RAJA. De asemenea, ne propunem extinderea acestui program și la alte puncte de lucru, în funcție de sursele de finanțare destinate acestui domeniu” a declarat directorul RAJA, Aurel Presură. 

 Biroul de comunicare


Distribuie articolul:

One thought on “RAJA SA adoptă soluții sustenabile pentru un viitor verde

  1. Felicitari RAJA SA pentru realizarea acestui proiect! Cu tehnologia solara, RAJA SA incearca sa se alature restul comunitatii locale si internationale in ceea ce priveste adoptarea surselor regenerabile de energie, ajutand la protejarea mediului. Acest pas important spre eficienta energetica si energii regenerabile va contribui la reducerea emisiilor de CO2 si la protejarea resurselor de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *