Apicultorii trebuie să ştie!

Distribuie articolul:

* Trei pesticide din familia neonicotinoidelor, folosite la culturile de plante şi cereale, sunt interzise începând de duminică, 1 decembrie, în toată Uniunea Europeană, întrucât sunt nocive pentru populaţia de albine, relatează agenţia EFE.

Cele trei pesticide sunt clotianidin şi imidacloprid, fabricate de societatea germană Bayer, şi tiametoxam, produs de compania elveţiană Syngenta. Compania elveţiană a apelat la justiţia europeană în încercarea de a anula decizia Comisiei Euopene din luna mai, bazată pe concluziile unui studiu elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), în care se avertizează asupra numeroaselor riscuri pe care aceste produse le au pentru viaţa albinelor. Interdicţia, ce va fi reexaminată în cel mult doi ani, face parte dintr-o strategie amplă prin care Comisia de la Bruxelles încearcă să frâneze scăderea numărului de albine în Europa. Organizaţia ecologistă Greenpeace consideră că măsura este un ‘bun prim pas’, dar critică, în acelaşi timp, caracterul ei limitat şi deficienţele care împiedică o protecţie deplină a populaţiei de albine. Greenpeace mai semnalează şi faptul că interdicţia nu priveşte şi alte produse dăunătoare albinelor şi nu acoperă toate întrebuinţările respectivelor pesticide.


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Apicultorii trebuie să ştie!

  1. Ca sa fie clar, statul roman doarme ! Atata vreme cat nu iese nimic, de ce sa se sufoce autoritatile statului…lasam pamanturile sa le cultive strainii, dar nu le putem impune sa nu foloseasca pesticide?
    Afara sunt platiti apicultorii sa vina pe plantatii, la noi le omoara albinele ! Nu are rost sa spun, dar astora care trateaza pamanturile nu le-as mai da voie sa puna decat pomi ! Nu culturi…si nu cativa ani interdictie, ci pana la sfarsitul vietii ! Isi bat joc de tara asta…exista si petitii pentru a nu se mai folosi pesticide, dar culmea, doar 25 de semnatari ! Asta e tara, asta e soarta, asa suntem noi ! Si cu asta am spus tot !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *