APIA – alt ministru, aceleaşi subvenţii…

Distribuie articolul:

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a pricopsit cu un alt şef, şi-anume domnul Florin Marius Faur. Până când şi noul director va prinde glas, adjunctul APIA a şi făcut unele precizări pentru cei ce vor să audă cum e, în fapt, cu subvenţiile de care sunt nemulţumiţi Asociaţiile agricultorilor… 

Din datele APIA reiese că au fost depuse de 943.898 de cereri pentru subvenţiile aferente anului 2015, din care 886.807 sunt cererile fermierilor pentru schemele de plată pe suprafaţă, iar 57.091 sunt cererile depuse de fermieri pentru schemele din sectorul zootehnic. Din totalul cererilor pentru schemele de plată pe suprafaţă – 886.807 – au fost autorizate la plată 729.466 (inclusiv cererile invalide sau incomplete), 12.763 sunt în curs de autorizare, 35.853 urmează a fi plătite şi 108.725 sunt cereri blocate la plată din diverse motive. Săptămâna trecută, AGERPRES titra că în jur de 9.000 de fermieri dintre cei 56.000 care au fost selectaţi la controalele pe teren vor intra la plată, începând de joi, pentru că nu mai există impedimente tehnice în aplicaţie, însă nu putem oferi termenul final de plată pentru toţi fermierii, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru AGRICULTURA baniAgricultură (APIA), Nicolae Horumbă, într-o conferinţă de presă.

Ştim cu toţii că, de ani de zile, Agricultura din România este subvenţionată. Aşa se întâmplă în toate ţările din Europa. Diferenţa între România şi multe alte ţări europene o constituie fărâmiţarea prin parcelarea suprafeţei agricole, dar şi numărul imens de beneficiari. În nici o ţară nu mai sunt atâţia beneficiari. Şi din această cauză, mai ales din această cauză, am putea spune, agricultorilor din România li se pare că subvenţia nu este la fel de mare ca în alte ţări… În condiţiile în care impresionant este şi numărul agricultorilor îmbogăţiţi peste puterea de înţelegere a contribuabililor, sigur că se naşte întrebarea : care este orizontul de aşteptare în ceea ce priveşte durata în timp a acestor ajutoare acordate, deşi românii nu mai mănâncă numai produse româneşti, iar aceste nu întotdeauna sunt superioare din punct de vedere al calităţii, preţurile nefiind nici pe departe mai mici decât aleMIN agric produselor din import.

Ce zice (şeful ) APIA

„ Fermierii care nu şi-au primit banii sunt cei 56.000 care au fost selectaţi la controalele pe teren. Din analiză pe care am făcut-o astăzi, am constatat că unii dintre aceştia, pentru care nu mai există impedimente tehnice în aplicaţie şi pentru care controlul administrativ a fost finalizat – cred că este vorba de circa 9.000 de fermieri – vor putea intra şi ei la plată, chiar începând de azi. Aici sunt mai multe situaţii. Avem odată fermierii selectaţi la controalele clasice pe teren, la faţa locului, şi cei selectaţi prin metoda teledetecţiei, care au ponderea cea mai mare, de 45.000 – 46.000. Pentru cei mai mulţi dintre ei s-a finalizat întâlnirea de clarificare şi acum sunt în curs de introducere în sistem şi, acolo unde este cazul, a rapoartelor de clarificare cu fermierul. În câteva zile se va finaliza şi vor intra la plată, dar nu pot să vă dau un termen final”, a spus Horumbă.
Acesta a precizat că APIA primeşte numeroase plângeri chiar din partea fermierilor care şi-au primit banii, dar sunt nemulţumiţi de sumele primite, fiind şi situaţii în care aceştia au conturile invalide.
„În cele mai multe cazuri, fermierii care au primit banii nu au fost atenţi că au primit şi în avans şi au uitat, iar acum sunt surprinşi de sumele mici pe care le primesc sau spun că au primit sumele fragmentate. Noi plătim din două fonduri, din FEGA şi din bugetul naţional, iar maximum de întârziere este 3 zile pentru plăţile din bugetul naţional, în timp ce din FEGA banii intră imediat după ce s-a autorizat în contabilitate. Au venit şi multe sesizări din partea fermierilor nemulţumiţi că nu şi-au primit banii şi, spre suprinderea lor, verificând cu noi în aplicaţie, au văzut că banii erau intraţi şi confirmaţi de bancă în conturi”, a fermieri tractorexplicat acelaşi Horumbă. O altă categorie de fermieri sunt dintre cei autorizaţi la plată, circa 3.000 – 3.500 din totalul celor 729.466 autorizaţi la plată, dar care au conturile invalide.  „ Sunt fermieri pentru care au fost făcute ordinele de plată, au fost înaintate şi transmise la bănci şi au venit înapoi cu refuzul la plată din cauza conturilor invalide. Altfel spus: fermierul şi-a închis contul respectiv şi nu a comunicat la APIA închiderea şi abia acum a constatat că are alt cont bancar. Îi sfătuim pe fermierii care au primit această eroare de cont invalid să se adreseze în cel mai scurt timp colegilor din centrele APIA, pentru rectificarea situaţiei şi reluarea plăţii”, a subliniat directorul general adjunct al agenţiei.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *