ANSVSA, cică, acţionează. În Ialomiţa, nu prea!

Distribuie articolul:

puia ansvsaÎn timp ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se laudă că a aplicat amenzi de 12.000 de lei în urma controalelor în domeniul producţiei cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii de pasăre separată mecanic, stimabilul Puia – directorul DSVSA Ialomiţa tace chitic, domnia-sa fiind prea fudul pentru a comunica, din oficiu, presei. Cum nici noi nu avem de ce să-i „căutăm în coarne”, ne rezervăm dreptul de a prelua astfel de informaţii care incită la întrebări (im)pertinente!

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES, în perioada 21 iulie – 8 august 2014 au fost verificate 308 obiective: 202 exploataţii comerciale de pui de carne, 14 exploataţii comerciale de curcani, 50 unităţi de abatorizare a păsărilor şi de tranşare a cărnii de pasăre, 30 de unităţi pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii de pasăre separată mecanic, precum şi 12 centre de sacrificare a păsărilor. La nivelul fiecărei DSVSA judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, au fost constituite echipe mixte (formate din specialişti în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală, sănătăţii animalelor şi reprezentanţi ai Serviciului de Inspecţii), care au efectuat controale oficiale în unităţile din sectorul cărnii de pasăre, pe întregul lanţ alimentar.
Potrivit ANSVSA, în urma deficienţelor constatate de inspectori au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, care au însumat 12.000 de lei, şi au fost acordate 21 de avertismente pentru deficienţe minore, pentru care au fost stabilite termene de remediere.
Dintre neregulile sancţionate ANSVSA a menţionat faptul că nu au fost recoltate probe de sanitaţie, în vederea verificării eficienţei dezinfecţiei, în halele din anumite exploataţii comerciale de pui de carne şi de curcani; nerespectarea condiţiilor de bunăstare a păsărilor, în timpul transportului la abator sau a sacrificării; nerespectarea frecvenţei de prelevare a probelor din aşternut şi fecale, din adăposturi sau hale, frecvenţă prevăzută în Programele Naţionale de Control ale salmonelozelor zoonotice; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de temperatură în sălile de tranşare a cărnii de pasăre.
De asemenea, ANSVSA a mai precizat că a constatat nerespectarea frecvenţei de recoltare a probelor în scopul determinării conţinutului de apă în carcasele de pasăre; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind igiena şi întreţinerea spaţiilor şi a echipamentelor de lucru în unele unităţi; deficienţe privind implementarea programelor de autocontrol pentru stabilirea criteriilor microbiologice ale cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii de pasăre separată mecanic.

 


Distribuie articolul:

One thought on “ANSVSA, cică, acţionează. În Ialomiţa, nu prea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *