În timp ce noi, mai proşti şi/sau doar de frica penalităţilor de întârziere la plata impozitelor, ne achităm datoriile stabilite de către guvernanţi, nişte „băieţi deştepţi” ne sfidează pe toţi şi trec la „şi altele” plata impozitelor şi taxelor stabilite prin lege a fi plătite de către orice persoană fizică şi juridică înregistrată ca desfăşurând o activitate aducătoare de venituri (i)licite. Cum ajung unii să se înregistreze cu impresionant de mari datorii către visteria statului? Cu complicitatea „Organelor”, desigur! În speţă, cu complicitatea celor de la ANAF, adică de la Fisc, aşa cum este cunoscută instituţia care trebuie să colecteze birurile.
Câţi dintre datornici sunt ialomiţeni şi cine anume sunt ei, contează doar în măsura în care putem demonstra că marii, mijlocii şi chiar micii datornici sunt, în primul rând, sponsori ai puşculiţelor de partid şi, nu în ultimul rând, cei care au făcut, împreună cu autorităţile publice locale, tot felul de lucră(tu)ri investiţionale. Un click pe adresa site-ului ANAF (eventual pe data.gov.ro) şi, desigur, parcurgerea numelor înscrise în aşa-numita „Lista ruşinii” vă poate face să vă simpţiţi la fel de frustraţi ca mine şi ca toţi aceia care au crezut că e bine, corect şi normal să-şi plătească datoriile…pe care, repet, guvernanţii nu le-au stabilit de comun acord cu noi! Până ce veţi face asta, în rândurile care urmează vă prezentăm pe scurt cum stăm în cifre evidenţiate, financiar-contabil, la nivel naţional. Potrivit site-ului ANAF, fix 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice, cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, înregistrează obligaţii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile. În categoria arierate nerecuperabile se înscriu obligațiile fiscale pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită. Din aceasta categorie fac parte : obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările și completările ulterioare); obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea specială; obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silită este suspendată conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare; obligatiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. 44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezintă arierate certe, pentru care există certitudinea recuperării, la data publicării prezentei.
Arieratele pentru recuperarea cărora ANAF a întreprins unele măsuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amânată, intră în categoria „arieratelor incerte”. Denumirile contribuabililor sunt preluate direct din evidentele Oficiului Național al Registrului Comerţului sau din documentele oficiale de înființare ale acestora, așa cum au fost declarate de debitori. Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată și cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară. De asemenea, sunt exceptați de la publicare contribuabilii ale căror obligații fiscale restante înscrise în certificatul de atestare fiscală sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit. Începând cu anul 2016, contribuabilii mari și mijlocii aflaţi în insolvenţă au fost reîncadrați în categoria micilor contribuabili.