„ANA are mere” ? Nu. ANA are grija drogaţilor

Distribuie articolul:

* Cei care au ajuns la o vârstă înaintată îşi amintesc, desigur că elevii  învăţau alfabetul  buchisind şi fraza: „Ana are mere”. Nu ştiu dacă „bobocii” din şcolile postdecembriste, mai întâlnesc această frază. Ştiu însă că în atenţia părinţilor s-a înfăţişat o altă ANA. De-această dată, Agenţia Naţională Antidrog este ANA.

Şi, potrivit Agerpres, zilele trecute, ANA ne-a spus tuturor că în Capitală sunt aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile, heroină şi etnobotanice, iar 22,4% dintre studenţii care au fost intervievaţi în opt centre universitare din România au consumat cel puţin odată o categorie de droguri. „În cadrul parteneriatului pe care l-am semnat cu Politehnica Bucureşti vom lua în discuţie activităţi de informare şi prevenire în rândul studenţilor. Important este că toate aceste studii au relevat consum de droguri de toate categoriile, dar pe primul loc avem canabisul, unul dintre drogurile de top consumate de către studenţii din România, iar apoi drogurile de tip amfetaminic, mă refer la ecstazy şi, nu în ultimul rând, apar elemente de consum pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive denumite etnobotanice, a precizat chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.  El a adăugat că toate aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză pe care o va discuta şi o va realiza împreună cu decidenţii din cadrul UPB. Protocolul va avea componente directe pe o perioadă de un an de zile, urmând ca aceasta să fie extins în funcţie de rezultatele obţinute. „Modul în care vom aborda acest parteneriat cu Politehnica este pe partea de prevenire şi asistenţă. În primul rând vom face informări cu privire la riscurile la care se supun studenţii care debutează în consum şi apoi vom avea activităţi specifice de prevenire pentru fiecare zonă în parte. Ulterior, activităţile noastre din cadrul protocolului se vor extinde şi către acei studenţi care au debutat în consum, în sensul acesta fiind promovate serviciile pe care ANA le oferă pe sistemul de asistenţă integrată – medicală, psihologică şi socială -, iar acei studenţi care vor dori, vor putea să acceseze aceste servicii şi să li se aplice tratamentul de care au nevoie”, a adăugat chestor Sorin Oprea.
Şeful ANA a menţionat că în cadrul parteneriatului cu UPB se are în vedere şi formarea unor voluntari antidrog. „Cât priveşte voluntarii antidrog, avem două segmente în cadrul formării, pentru că agenţia are un centru de formare în domeniul drogurilor. În momentul de faţă, componenta numărul unu este reprezentată de formarea bazică a studenţilor pentru ca aceştia să dobândească cunoştinţe din domeniul drogurilor, iar ulterior ne gândim ca acest lucru să se extindă şi către domeniul didactic, urmând ca profesorii fie pregătiţi în faza a doua. Cei care vor dori, dintre cei care vor fi formaţi, vor putea deveni şi voluntari antidrog”, a explicat Sorin Oprea.
Rectorul UPB, Gheorghe Darie, a spus că acesta este doar începutul unei acţiuni pe care Politehnica vrea să o desfăşoare împreună cu ANA. „Acest fenomen nu este acut la noi, în universitate. Suntem stăpâni pe situaţie, nu avem probleme deosebite, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigilenţi în continuare. Sunt de părere că nişte acţiuni preventive sunt mai benefice decât nişte acţiuni corective. În colaborare cu ANA vom avea nişte cicluri de întâlniri cu studenţii şi cu viitorii noştri studenţi, elevi de liceu, în care să prezentăm toate aspectele, pericolele, consecinţele legate de acest fenomen”, a spus Gheorghe Darie.
Potrivit rectorului UPB, această acţiune se încadrează în strategia Universităţii de a deveni un jucător activ în domeniul social.
Protocolul de colaborare dintre ANA şi UPB fost semnat săptămâna trecută şi are drept scop conştientizarea mediului academic, la nivel local şi naţional, cu privire la fenomenul consumului şi traficului de droguri, precum şi formarea studenţilor ca voluntari antidrog, menţionează ANA.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *