Privatizate pe la începutul anilor 2000, fabricile de zahăr din judeţul Ialomiţa au încăput pe mâna „băieţilor deştepţi” ce-au beneficiat de pe urma împărţirii bunurilor imobile ce-au aparţinut întregului popor, până în 1989. Unul dintre aceşti beneficiari este şi Agrana, societate comercială care mai deţine în portofoliu şi fabrica de amidon din Ţăndărei şi care, iată, a cumpărat şi fabrica de zahăr din Urziceni.
Potrivit Agerpres, producătorul austriac de zahăr Agrana (o divizie a grupului german Suedzucker), a anunţat miercuri că a ajuns la un acord cu firma românescă Lemarco S.A. pentru a prelua fabricile sale de zahăr de la Urziceni şi Lieşti, preţul tranzacţiei nefiind însă dat publicităţii, informează un comunicat de presă.
„Intenţia Agrana nu este doar să crească producţia de sfeclă de zahăr ci şi activităţile de rafinare şi în consecinţă să-şi consolideze prezenţa pe piaţa din Europa de Sud-Est”, a explicat directorul general Agrana, Johann Marihart.
Agrana este deja prezent pe piaţa din România prin două fabrici la Buzău şi Roman. Compania produce o gamă largă de produse din zahăr comercializate sub mărcile Mărgăritar Zahăr şi Coroniţa. Pentru preluarea fabricilor Lemarco de la Urziceni şi Lieşti, Agrana va avea nevoie de aprobarea Consiliului Concurenţei.
Cu 8.500 de angajaţi la 55 de facilităţi de producţie din 26 de ţări, Agrana realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ trei miliarde de euro.
Sigur că nu ne apucăm astăzi să „despicăm firu-n patru” ca să reliefăm unde ajung banii reprezentând profitul, ce impozite plăteşte producătorul austriac, ce facilităţi a obţinut de la statul român şi, implicit, de la UAT (Primăriile) pe raza cărora funcţionează fabricile! Dar asta nu înseamnă că nu avem oarece îndoieli că bugetul a ieşit şi încă iese în câştig de pe urma unor asemenea tranzacţii, altfel cât se poate de legale…
Agrana cumpara Fabricile de Zahar Urziceni si Liesti cu siguranta pentru a le inchide . Asa cum a facut si cu cea mai buna Fabrica de Zahar din Baragan- Tandarei . Fabrica Tandarei are zona de cultura a sfeclei de zahar limitrofa Fluviului Dunarea , unde se pot cultiva cu usurinta 7-8.000. de Ha, suprafata de pe care se pot realiza 300 – 400.000. de tone , productie suficienta pentru campanie de prelucrare de 100 de zile , adica superprofitabila . Iata care este scopul pentru care se cumpara – Incchiderea definitiva . Aduc in Romania Zahar austriac si nemtesc pe care il naturalizeaza cu denumiri romanesti ; Coronita , Margaritar, etc. Ne iau de prosti domnilor !!!!!!!!!!